Връзки за достъпност

Извънредни новини

Представяте ли си парламент без БСП? Спорът за трите букви прави възможно и това


Колаж със снимки на бившата председателка на БСП Корнелия Нинова и временния лидер на партията Атанас Зафиров на фона на демонстрации на привърженици на всеки от двамата.
Колаж със снимки на бившата председателка на БСП Корнелия Нинова и временния лидер на партията Атанас Зафиров на фона на демонстрации на привърженици на всеки от двамата.

През последните 35 години не е имало Народно събрание без БСП. Сега обаче борбата за надмощие в партията заплашва участието ѝ в изборите. Парадоксите са много, а решението е в отговора на въпроса кой представлява БСП.

Обикновено хората знаят за какво гласуват, когато гласуват за нея. Все пак това е партия с над 100-годишна история. А откакто през 1990 г. прие сегашното си име, е участвала във всички парламенти и в няколко правителства.

Сега обаче не е съвсем ясно как Българската социалистическа партия (БСП) ще се яви на изборите за ново Народно събрание на 27 октомври.

Причината е, че няма категоричен отговор на въпроса кой представлява БСП и кой може да я регистрира за участие във вота.

Това е втората голяма партия, която през последните няколко месеца изпада в подобна криза - след разрива в Движението за права и свободи (ДПС) и разделянето му на ДПС-Пеевски и ДПС-Доган.

При социалистите спорът изглежда по-лесен за разрешаване, но резултатът не е предизвестен. Накратко хронологията звучи така:

  • Дългогодишната председателка на БСП Корнелия Нинова подаде оставка след изборите през юни, на които БСП отбеляза катастрофален резултат от 150 хиляди гласа.
  • На нейно място бързо беше избран временен лидер - Атанас Зафиров. Зад него застанаха важни за БСП лица, които се обърнаха срещу Нинова.
  • Зафиров поиска от съда да го впише като представляващ БСП, за да може да регистрира партията за избори.
  • Съдът се съгласи, но Нинова оспори решението му. Така към днешна дата тя остава вписана като председателка на БСП, въпреки че не заема поста.
  • В неделя Нинова и нейни приближени бяха изключени от партията.

Така се стигна до ситуация, в която изпълняващият функциите председател на БСП е един, а вписаният по документи - друг. При това Нинова на хартия представлява партия, в която вече дори не членува - „абсолютен прецедент“ по нейните думи. Това създава два проблема:

  • политически, с борба за надмощие между едни от най-ярките лица на БСП през последните години;
  • юридически, за това кой ръководи и представлява БСП пред другите институции и има право да я регистрира на избори.

И Зафиров, и Нинова сега успокояват избирателите си и казват, че ще регистрират БСП за вота. Само един от тях обаче ще може да го направи.

Въпросът кой ще се обсъжда на заседание на Върховния касационен съд (ВКС) на 9 септември - само два дни преди крайния срок за регистрация на партиите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за вота на 27 октомври. Не е сигурно, че съдът ще вземе решение още тогава.

При всяко положение ще има спор какво означават тези три букви - БСП.
Борис Попиванов

„При всяко положение ще има спор какво означават тези три букви - БСП, кой ги притежава и представлява“, каза за Свободна Европа политологът Борис Попиванов от Софийския университет.

„Това, че поредна партия се намира в тази ситуация, показва, че политическото в партиите е намаляло драстично и е заменено от междуличностни отношения“, каза и политологът и експерт по избори Даниел Стефанов.

Ето как може да се разплете тази история.

Политическият спор

Между Нинова и нейни съпартийци отдавна текат политически борби. За осемте си години начело на социалистите Нинова изключи от партията много от разпознаваемите ѝ фигури. Това доведе до раздробяване на лявото пространство и стопяване на подкрепата за БСП с 800 хиляди гласа между 2017 и 2024 г.

Според Попиванов оставката на Нинова само привидно е била знак за поемане на отговорност и отпускане на контрола над БСП.

„Това беше ход назад с идеята да има и ход напред по-късно“, каза той.

Доскорошни приближени на Нинова като Зафиров, Кристиан Вигенин и Борислав Гуцанов предотвратиха това и започнаха да работят за отстраняването на Нинова от всякакви ръководни постове. Временното ръководство каза, че бившата председателка не може вече да бъде депутат, а в крайна сметка Националният съвет я изключи и от партията.

Нинова каза, че това е незаконно, а приближените ѝ Георги Свиленски и Иван Ченчев, които също бяха изключени, нарекоха хората на Зафиров „предатели“.

Според Попиванов Нинова има нужда от депутатското си място, за да запази институционалните си позиции - дори когато губи партийните.

За да станеш депутат обаче, трябва да фигурираш в листата на някоя партия. В борбата за ръководни постове и депутатски места се състои политическият спор в БСП.

Юридическият спор

Правният проблем идва от неясноти в устава на партията. Всеки го тълкува „както си иска“, казва Попиванов.

От една страна, уставът казва, че след оставката на председател Националният съвет (пленумът) на БСП избира човек, който временно изпълнява длъжността. Това е спазено с избора на Зафиров.

По-нататък обаче пише, че за да влезе в сила оставката на председателя, тя трябва да се „констатира“ от Конгреса на БСП. Това не се е случило.

На 9 юли Софийският градски съд (СГС) реши, че Нинова трябва да бъде заличена като председателка на БСП, а Зафиров - да бъде вписан като представляващ партията. Това е важно, защото при регистрация за избори Централната избирателна комисия (ЦИК) изисква т.нар. удостоверение за актуално състояние. Човекът, посочен като представляващ партията в него, може да я регистрира за избори.

В решението на СГС пише, че оставката на Нинова е влязла автоматично в сила и не е нужно констатирането ѝ от Конгреса. Според съда това се налага само когато Конгресът освобождава председателя, а не когато той сам подаде оставка като Нинова.

Приближеният до Нинова Крум Дончев обаче обжалва решението на СГС. Казусът стигна до ВКС, който ще заседава следващия понеделник.

Резултатът от всичко това е, че вписването на Зафиров като представляващ БСП остана блокирано. В актуалното състояние на партията още пише, че тя се представлява от Нинова.

Междувременно миналата седмица ЦИК единодушно реши да отнеме на Нинова правото да представлява коалицията „БСП за България“ и даде тази функция на Зафиров. Това решение показва нагласите на комисията, но не е окончателен отговор на въпроса кой представлява самата БСП.

Кой и защо беше изключен от БСП

При това положение участието на БСП щеше да стане най-лесно, ако Нинова беше издала пълномощно на Зафиров да регистрира партията и нейните кандидатски листи. Това е логично, след като Зафиров е легитимно избран за временен лидер на БСП.

Нинова обаче не направи това заради очевидния си конфликт със Зафиров. Вместо на него, Нинова издаде пълномощно на приближените си Свиленски и Ченчев.

На 1 септември пленумът на БСП задължи Нинова да промени решението си и да издаде пълномощно на Зафиров. Тя обаче отново не го направи. Затова беше наказана с изключване от партията.

Според Зафиров и неговите приближени, след като Нинова вече не е член на БСП, не може и да представлява БСП - вэпреки съдебната регистрация.

Свиленски и Ченчев, които получиха пълномощно от Нинова, също бяха изключени от партията. Така кръгът на Зафиров ще може да ги атакува с аргумента, че е противозаконно да регистрират за избори формация, в която не членуват.

Пленумът изключи и Крум Дончев, който обжалва решението на СГС. Идеята на неговото изключване е кръгът на Зафиров да каже, че Дончев няма правен интерес от жалбата, след като не членува в БСП.

Нинова твърди, че изключването ѝ е незаконно и пленумът не е имал нужният кворум, за да го гласува. Според Попиванов всичко в процедурата е било спазено, но тя все пак може да се оспорва. Такова обжалване допълнително ще забави процесите в БСП.

Свободна Европа потърси Нинова по телефона с въпрос ще обжалва ли изключването си, но тя не отговори на обаждането.

Как БСП ще се яви на изборите

Така участието на БСП на изборите през октомври зависи от решението на съда. Има два сценария:

  • ВКС решава да впише Зафиров като представляващ партията. Тогава временното ръководство ще регистрира БСП за изборите в коалиция с други 20 формации. А Нинова, ако иска да се яви на изборите, ще трябва да е с друга партия.
  • Съдът не взима решение или отсъжда в полза на Нинова. Тогава тя запазва правото да регистрира БСП. При този сценарий ще се наложи крилото на Зафиров да се яви на вота, като ползва регистрацията на друга партия от създадената лява коалиция, а това може да доведе до по-слаби позиции за временното ръководство на БСП.

От кръга на Зафиров казаха за Свободна Европа, че очакват ВКС да реши в тяхна полза и не обмислят вариант да ползват чужда регистрация.

По неофициална информация Нинова преговаря с партията на Радостин Василев - МЕЧ, за общо явяване на изборите. Пред Свободна Европа Василев отрече това.

Според юриста Петър Славов шансът ВКС веднага да вземе решение е малък и е по-вероятно битката да остане на ниво ЦИК, където ще се провери кой има по-голямо мнозинство за регистрация. Каквото и да е решението на ЦИК, то най-вероятно ще бъде атакувано и пред Върховния административен съд (ВАС).

Какво предстои

В ръцете на съда и на ЦИК е решението какво ще означават буквите БСП на предстоящите избори. Изглежда обаче, че ще има поне две формации на социалисти, които ще се борят за влизане в парламента - независимо как ще се нарекат в бюлетината.

Това обаче ще означава „тръгване на куц крак“ за лявата коалиция около временното ръководство на Зафиров, казва Попиванов. Вместо да говори за политики, БСП на Зафиров ще трябва да се обяснява какво е и какво не е. Разривът между него и Нинова поставя под въпрос и основното послание на Зафиров за обединение на българската левица.

Такова люспене преди избори може да доведе само до влошаване на резултата.
Даниел Стефанов

„Такова люспене преди избори може да доведе само до влошаване на резултата“, казва Стефанов.

Не е изключено и в следващия парламент изобщо да не влязат социалисти.

По-голямата картина показва, че битката за БСП е поредният случай на вътрешнопартийна вражда, в която не става въпрос за идеология и политики, а за борба за надмощие и власт.

„Ако партиите не могат да намерят съгласие вътре в собствената си организация, какво остава за много по-сложните и важни въпроси“, казва Стефанов.

Това е още един знак за дълбока криза в българската партийна система.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG