Борисов обвини ПП-ДБ за "нова разделителна линия" с обявяването на Васил Терзиев за кандидат за кмет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), че са създали "нова разделителна линия" с обявяването на Васил Терзиев за техен кандидат за кмет на София.

Борисов отправи обвинението си в кулоарите на парламента в сряда, ден след като ПП, ДБ и "Спаси София" съобщиха, че Терзиев ще е общият им кандидат на предстоящите през есента местни избори.

Думите му идват и след като във вторник ПП-ДБ и ГЕРБ проведоха лидерска среща, която целеше двете формации да подпишат допълнително споразумение помежду си. Това обаче не се случи.

"Колкото по-бързо забравим вчерашната среща, толкова по-добре", каза Борисов в сряда.

"Тази среща не произведе нищо освен една нова разделителна линия, която е помпозната проява за издигане на кандидат за кмет на София месеци преди изборите", добави той.

От изказването му не стана ясно защо вижда като проблем издигането на Васил Терзиев за кандидат за кмет на София. Борисов каза единствено, че по време на представянето на Терзиев е чул "приказки" за "Борисовата държава отпреди 3 години", след което разкритикува ПП-ДБ за това, че по време на срещата им според него не са разговаряли по важните въпроси като управленската програма, военната помощ за Украйна, мерките след наводненията в България.

Във вторник лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ проведоха двучасова среща, на която се разбраха единствено, че е нужна "по-регулярна комуникация" и затова ще продължат да се срещат всеки вторник. На тези разговори ще участват и премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Двете формации обаче не постигнаха съгласие за подписването на документ, с който да се гарантира подкрепата на парламентарните групи за политиките на кабинета. Именно такава беше целта на срещата. Докато от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение, ПП-ДБ искат да бъде подписан документ със седем гаранции от ГЕРБ, че ще изпълнява декларацията "Денков - Габриел".

Дотук се стигна, след като от ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ, че нарушава споразумението за обща законодателна програма и заплашиха, че ще ще поискат оставката на правителството на Николай Денков.

Повод за това станаха замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, откриването на процедурата за подмяна на съставите на Сметната палата, здравната каса и Българската народна банка, както и отхвърлянето на антикорупционния закон на ПП-ДБ, както и други гласувания с плаващи мнозинства, в които участват от ГЕРБ.

Вижте също ПП-ДБ и ГЕРБ обсъждат обща законодателна програма, но не и коалиция, каза Лена Бориславова