Габриел или Денков? Борисов и Петков спорят кой да е външен министър след ротацията

Бойко Борисов и Кирил Петков. Колаж.

Кой да оглави външното министерство - Николай Денков или Мария Габриел - след ротацията между двамата на премиерския пост. По този въпрос се сблъскаха лидерите на управляващите формации ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - Бойко Борисов и Кирил Петков - в сряда.

Малко по-късно отношение взе и председателят на парламентарната група на ДПС, санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски - в подкрепа на Борисов.

Спорът им идва на фона на заплахи от Борисов, че предстоящата през март ротация "няма да се случи на всяка цена". Размяната на Габриел и Денков на премиерския пост беше договорена от ПП-ДБ и ГЕРБ миналата година.

В декларацията им за общо управление беше записано единствено, че двамата ще разменят постовете премиер и вицепремиер, но не беше уточнено какво ще се случи с ресорните министерства. В допълнителната управленска програма между двете формации обаче беше записано, че след ротацията освен вицепремиер Денков ще бъде министър на образованието.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година

Сега Кирил Петков каза, че трябва да има пълна ротация между Денков и Габриел, т.е. тя да стане премиер, а той да заеме и двете ѝ досегашни функции - вицепремиер и министър на външните работи.

По думите му работата на премиер е тежка и не е добре да се съвместява в повече от една роля, затова и в Европейския съюз (ЕС) няма нито един премиер и външен министър заедно. Освен това според Петков тандемът между Денков и Габриел е добър и трябва да продължава да работи "в пълен синхрон".

"Денков се доказа като човек, който представлява България по най-добрия начин за външния свят", каза той.

В сряда обаче Борисов каза, че Габриел може да съвместява задълженията си като премиер и външен министър, а Денков може да стане министър на образованието и "специален вицепремиер".

"Не виждам повече компромиси назад, които може ГЕРБ да направи", каза Борисов. Той не уточни какво точно има предвид под "специален вицепремиер".

Малко по-късно Пеевски, чиято партия подкрепя управляващите, призова "в името на евроатлантическия път на България ГЕРБ и ПП-ДБ да спазят записаното в управленската програма".

Според него Габриел трябва да остане външен министър, защото е "успешна", а Денков "би бил прекрасен образователен министър'.

През юни миналата година Денков стана премиер за 9 месеца, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи след споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ. 6 март е срокът за оставката на кабинета на Денков, за да може този на Габриел да започне работа. Очаква се в него да бъдат сменени поне няколко министри, сред които засега е ясно само името на здравния министър Христо Хинков.

ГЕРБ обаче критикува още спортния министър Димитър Илиев и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Вижте също "Опасен". Как Тодор Тагарев стана политически враг номер едно