Борисов не приема договора за реформи на ПП-ДБ. Пеевски заплаши с блокиране на избора на регулатори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, 21 февруари 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложения от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) договор за реформи и каза, че вместо това предсрочни избори са "логичен завършек на така наречената некоалиция". Той говори пред журналисти в сряда.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също разкритикува предложението на ПП-ДБ и заплаши, че партията му ще блокира попълването на регулаторите, за което другите две формации нямат нужните гласове. ДПС официално не е част от управлението, но го подкрепя, а проектът за договор на ПП-ДБ беше насочен само към ГЕРБ.

Реакциите идват, след като във вторник ПП-ДБ предложи на ГЕРБ споразумение за общите им политически приоритети и начина, по който ще се взимат решенията до края на пълния четиригодишен управленски мандат. В него е описано и как и кога да се извършат назначенията в регулаторите и спецслужбите.

Вижте също "Шегичките трябва да спрат". Пеевски подкрепи ГЕРБ в спора с ПП-ДБ кой да е външен министър

Какво каза Борисов

Сега Борисов каза, че не е чел документа, но въпреки това определи предложенията в него като "неприемливи", а подхода на ПП-ДБ като "незрял". От думите му стана ясно, че ГЕРБ не се отказва от външното министерство и не приема равното разпределение на позициите в регулаторите.

Предложението на ПП-ДБ е в регулатори (като КЕВР, КЗК, КЗП) постовете да бъдат равно разпределени между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като и кандидатурите да не са ярки политически фигури.

"От първите 10 реда, които ми прочете Мария Габриел, разбрах, че избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията", каза Борисов.

Ако документът не бъде приет, ПП-ДБ предлага да има предсрочни избори, които да съвпаднат с тези за европейски парламент през юни 2024 г.

Борисов отхвърли и идеята за разпределение поравно на постовете в регулаторите, които са с изтекъл мандат. Той определи това като "парцелиране". Само преди два месеца обаче от партията му обсъждаха варианта ДПС да участва в една трета от избирането и управлението на регулаторите и специалните служби.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година

Какво каза Пеевски

Подобно на Борисов, санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски разкритикува предложението на ПП-ДБ за разпределение поравно на постове в регулаторите като "делкане". Пеевски каза, че ДПС няма да участва в това, и заплаши партията му да попречи на избора на нови членове на регулаторите.

За целта са нужни 160 гласа, а сами ГЕРБ и ПП-ДБ нямат толкова.

"ГЕРБ да си преценяват, ние сме казали, че не участваме, в това няма нищо за хората, има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна агенция", каза Пеевски.

Въпреки че официално не е част от управлението, ДПС участва като вносител в почти всички законопроекти на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Вижте също "Колос на глинени крака". Може ли Пеевски да ликвидира ДПС

"Много звучен шамар за Борисов"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече предложения договор "меморандум на позора на ПП-ДБ".

"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, арестуваха Борисов и щяха да сменят модела на управление, сега предлагат същия модел и на Борисов - 50% от държавата", каза тя в сряда.

По думите на Нинова договорът е и "много звучен шамар за Бойко Борисов", защото ако изобщо ГЕРБ седне на преговори по този договор, това ще означава, че "той е поставил на колене партията си пред ПП-ДБ".

Според Нинова единственият изход от тази ситуация е избори две в едно.

Не ултиматум, а покана за преговори

Същия ден съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов защитиха предложението си към ГЕРБ. Атанасов каза, че то "на практика представлява покана за преговори към нашите фактически коалиционни партньори".

"Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство", каза Петков.

Проектът на ПП-ДБ идва 15 дни преди очакваната ротация на Министерския съвет, в която кабинетът на премиера Николай Денков (ПП-ДБ) трябва да подаде оставка и за министър-председател да бъде избрана сегашната външна министърка Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

Вижте също "Нямаме намерение да разваляме това правителство". Премиерът Денков даде интервю за Би Би Си