Борисов иска половината министерства след ротацията между Денков и Габриел

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Равно разпределение на постовете между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в цялата изпълнителна власт, включително в министерствата и областните управи. Това каза, че може да поиска да се случи след ротацията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изказването му идва, след като във вторник от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ договор за реформи след предстоящата в началото на март ротация на правителството. Тогава вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ трябва да смени Николай Денков от ПП-ДБ на премиерския пост.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година

В сряда Борисов каза, че няма да приеме договора, а в петък промени мнението си и допусна преговори с ПП-ДБ относно приоритетите на управляващата коалиция.

В документа, предложен от ПП-ДБ, става въпрос предимно за смените в ръководството на регулаторите и специализираните служби. От ПП-ДБ предлагат постовете в тези органи да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ - двете партии, които влизат в управляващата коалиция.

От ПП-ДБ казаха, че ако партията на Борисов не се съгласи на това, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

„Ако те имат финансите - ние трябва да имаме поне в агенциите 50:50. Областните управители - 50:50 и т.н. И ние ще ги продължим тези разговори. ..ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 във всички министерства. Министри - зам.-министри!“, каза Борисов, цитиран от 24 часа.

Лидерът на ГЕРБ отправи и критики към военният министър Тодор Тагарев, а причината за това са все още недоставените бронирани машини, които парламентът реши да изпрати като военна помощ на Украйна.

Вижте също "Опасен". Как Тодор Тагарев стана политически враг номер едно

Предложеният от ПП-ДБ меморандум предизвика остра реакция, както от Борисов и ГЕРБ, така и от ДПС и председателя на парламентарната ѝ група и санкциониран за корупция от САЩ Делян Пеевски.

Договорът на ПП-ДБ не предвижда включване на ДПС в процеса по попълване на регулаторите. Партията, която не участва в правителството, но го подкрепя, зае позицията на ГЕРБ.

Достигна се спорове в кулоарите на парламента, в които и Борисов и Пеевски обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов в опит да наложи свои близки хора в прокуратурата.

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, а след това на поста да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

По план ротацията на правителството предстои в началото на март. На 6 март се очаква Денков да подаде оставка като министър-председател и на негово място да бъде избрана Габриел.

Споровете между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ възникна на фона на разкритията за тежки нарушения и зависимости в съдебната система, които станаха публични след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. В парламента беше образувана комисия, която разглежда този случай и групата на Нотариуса, но не и други подобни като случая "Осемте джуджета" и групата на бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

Вижте също Въпроси и отговори: Каква е историята зад убития Мартин Нотариуса