Хавиер Ибаниес, който намери в България втора родина и спечели олимпийски медал за нея

Българският боксьор Хавиер Ибаниес след победата си над японеца Шудай Харада в четвъртфиналния мач в категория до 57 кг на Летните олимпийски игри в Париж, 3 август 2024 г.

Той печели първите си големи успехи в бокса като представител на Куба. Най-ценният му медал обаче ще е за България, след като си гарантира отличие от Олимпиадата в Париж. Хавиер Ибаниес е Човек на деня на Свободна Европа.

От 10-годишен той се запалва по бокса покрай приятелите си в кубинския град Матансас. По-късно му се налага да се раздели с Куба, но спортът остава движеща сила в живота му.

В събота боксьорът Хавиер Ибаниес, който от няколко години вече се състезава за България, си осигури медал на Олимпийските игри в Париж, след като победи поставения под номер 7 японец Шудай Харада.

Вижте също "Опитвам се да не мисля много за историята". Кейти Ледецки - златното момиче на американското плуване

Така Ибаниес гарантира и първи медал за България на тази Олимпиада. На полуфиналите той ще се изправи срещу киргизстанеца Сейтбек Улу Мунарбек.

„Искам да изпратя поздрави и на треньорите си в Куба, защото там започнах с бокса. България ме прие като син, отвори ми врата и се радвам, че мога да правя това, което обичам", каза състезателят пред репортер на Нова след победата.

Ибаниес става национален шампион в Куба при младежите в категория до 56 кг през 2014 г. Същата година печели и злато на световното първенство и на младежките олимпийски игри в тази категория.

Две години по-късно повтаря успеха си на националното първенство в Куба и печели сребро на панамериканските игри в Хондурас.

Японецът Шудай Харада (вдясно) се бие с Хавиер Ибанес в четвъртфиналния мач по бокс за мъже в категория до 57 кг на Летните олимпийски игри през 2024 г., събота, 3 август 2024 г.

През 2018 г. започва да се състезава за България, а през 2022 г. печели бронзов медал на европейското първенство за мъже. Година по-късно става и европейски вицешампион.

Въпреки че е роден в Куба, той определя България като своя родина. Ибаниес казва пред БНТ преди години, че се е чувствал недооценен като състезател в Куба.

"Временно се бях отказал от бокса. Смятах да не се състезавам повече", казва той. "Един ден говорих с приятел, който също е боксьор. Той ме убеди да излезем от страната, за да продължим да се боксираме."

Ибаниес (в червено), до него вдясно е председателят на Българската федерация по бокс Красимир Инински, а до него се вижда треньорът на националния отбор Жоел Еухенио Солер Арате.

В същия момент получава предложение да се състезава за България: "Разбрах, че треньорът на националния отбор е кубинец и е много добър специалист. Реших, че мога да постигна много добри неща под негово ръководство."

Треньорът, за когото става дума, е Жоел Еухенио Солер Арате, при когото боксьорът тренира и до днес.

Местейки се в България, Ибаниес е принуден да се раздели със семейството си, но след като пристига, си намира приятелка, чието семейство също го подкрепя.

"Вече чувствам България като свой дом", казва още той пред националната телевизия.

Вижте също "Искам да знам, че пътят ми е бил щастлив". Шампионката Станимира Петрова, която ще се бори за олимпийски медал в бокса