В очакване на ескалация в Близкия изток. Aмерикански военни са ранени при атака срещу база в Ирак

Ракети, изстреляни от Южен Ливан, са прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана в Северен Израел, 4 август 2024 г.,

Късно в понеделник говорител на Съединените щати потвърди, че "няколко" американски военни са ранени при ракетно нападение срещу военна база в Ирак. Отговорност за нападението поеха проирански бойци, а след него се засилиха опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток.

"Днес имаше предполагаема ракетна атака срещу американски и коалиционни сили във военновъздушната база Ал-Асад в Ирак", каза говорителят. "По първоначални данни няколко американски служители са ранени."

Нападението срещу базата в иракската провинция Анбар, в която се намират някои от останалите американски войници в страната, идва само няколко дни след като при въздушен удар на САЩ бяха убити най-малко четирима проирански екстремисти в Ирак.

Подробностите за нападението, потенциалните жертви и щетите остават неясни. Отговорност за него пое една от т.нар. прокси групировки на Иран - базирана в Ирак милиция.

Вижте също Защо е важно какво се случва в Иран

Подкрепяните от Иран групировки възобновиха ракетните атаки срещу американските войски през последните дни след известно затишие, очевидно стремейки се да накажат Вашингтон за близкия му съюз с Израел.

Последната атака идва в момент, когато нарастват опасенията, че Иран или някоя от неговите прокси групировки може да потърси отмъщение след убийството в Техеран на Исмаил Хания, политическият лидер на палестинската групировка Хамас, призната от САЩ и ЕС за терористична.

Иран и неговият съюзник ливанската Хизбула, която Вашингтон също счита за терористична организация, се зарекоха да отмъстят за това нападение и за други смъртоносни удари в Иран и Бейрут, за които Техеран обвинява Израел.

В понеделник Иран каза, че наказването на Израел ще предотврати по-нататъшна нестабилност в Близкия изток, но добави, че не иска да ескалира напрежението, което вече е високо след убийството на Хания.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди Иран и неговите приближени да не нападат страната му и каза, че Израел вече е в "многофронтова война срещу иранската ос на злото".

Новинарската агенция Tasnim, която е свързана с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, цитира говорител на иранското външно министерство, който казва, че "ние вярваме, че Иран има право да накаже агресора в рамките на международното право".

Израел не е поел отговорност за убийството на Хания в иранската столица.

В понеделник секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу е пристигнал в Техеран, твърдят руските държавни медии. Той се е срещнал с висши ирански служители, включително с президента Масуд Пезешкиан, който положи клетва преди по-малко от седмица.

Според иранските държавни медии Пезешкиан е казал на Шойгу, че Техеран е решен да разшири отношенията си със своя "стратегически партньор" и е изразил благодарност за подкрепата на Москва.

Ден по-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща "желязната подкрепа" на Вашингтон за Израел, ако Техеран предприеме нападение.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула

Ескалация, която никой не иска

В неделя говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че Вашингтон е изпратил послания по дипломатически канали, в които призовава страните в региона да кажат на Техеран, че ескалацията в региона "не е в ничий интерес".

Милър каза, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял с министър-председателя на Катар и с египетския външен министър за напрежението в региона, но не каза дали посланията са били предадени на Иран.

Вашингтон и Техеран не поддържат дипломатически отношения и съобщенията им се предават от трети страни.

Тъй като от цял свят продължават призивите за деескалация, Техеран призова за извънредна среща на Организацията на ислямските държави (ОИС) заради убийството на Хания. Групата, която се състои от 57 държави, включително всички съседи на Израел, ще се срещне в сряда.

Напрежението в региона е високо от близо година, след като Хамас нападна Израел през октомври 2023 г., уби 1200 души и взе около 240 за заложници. В отговор Израел започна мащабна офанзива в Ивицата Газа, управлявана от Хамас. В резултат от нея досега са загинали близо 40 000 палестинци, повечето от които са цивилни.

Вижте също Какво може да стане в Близкия Изток след убийството на лидера на Хамас