Атентатът край Москва и украинската обсесия на Кремъл

Колаж на Димитър Бечев и залата "Коркус сити хол" в предградията на Москва, в която на 22 февруари 2024 г. беше извършен атентат.

Всичко в Русия се оправдава и свързва с войната в Украйна. Това показа и реакцията на Путин и Кремъл след атентата край Москва. Обсесията на режима в Русия обаче води нови проблеми, а руският президент вече не може да изпълнява дори обещанието си за ред в страната. Димитър Бечев разказва.

„- Ислямска държава или Украйна?“

„- Разбира се, Украйна!“

Така отвърна на журналистически въпрос Николай Патрушев. За главата на руския Съвет за национална сигурност въпросът кой е отговорен за терористичното нападение на 22 март в търговския център „Крокус сити хол“ има еднозначен отговор.

Интересното в случая, че Патрушев се разминава в някаква степен с Путин. На 25 март руският президент призна, че кървавото нападение, отнело живота на близо 140 граждани, е дело на „радикални ислямисти“. Но в същото изявление дори и Путин направи връзка между джихадистите и „нацисткия киевски режим.“

С други думи, за Кремъл украинците са виновни априори, без значение дали има или не някакво доказателство в техен ущърб.

Вижте също "Чухме изстрели". Какво е известното след атаката в концертна зала до Москва

Основните изводи от поведението на Кремъл след атентата

От тези реакции на Москва могат да се направят следните изводи:

  • Войната срещу Украйна е безспорният приоритет на Путин и неговото обкръжение. Всичко или по крайна мяра почти всичко, свързано с Русия, което се случва във вътрешен, а и във външен план, се свежда до т.нар. „Специална военна операция“.

Дори и ключови функции на държавната власт като осигуряването на обществения ред или управлението на икономиката са разглеждани през украинска призма.

  • „Украинизацията“ на дневния ред означава свиване, ако и не изчезване на полето за сътрудничество със Запада.

Допреди пълномащабното нахлуване беше възможно да се мисли за разделянето на отношенията в различни коловози – т.е. работим заедно в борбата с тероризма или по отношение на контрола на ядрените оръжия, но се борим едни с други по други въпроси като влиянието в Източна Европа.

Сега обаче дори и когато на теория има някакво съвпадение на интересите, конфронтационността надделява.

Предупреждението от страна на Държавния департамент на САЩ две седмици преди атентата може да се разчете и като подаване на ръка към Кремъл, не само защитен ход с цел да се избегне разпространението на теории на заговора. Но както с началната си реакция спрямо съобщението , така и с последващите изявления след трагедия преди седмица, Кремъл показва, че няма никакви такива намерения.

Обсесията по отношение на Украйна носи негативи на Кремъл.  

В този смисъл обсесията по отношение на Украйна носи негативи на Кремъл.

Вижте също Как Путин четвърт век използва тероризма, за да укрепи властта си

Слабостта заради войната

Казусът  „Крокус сити хол“ е провал не само от гледна точка на превенцията, но и с оглед на неубедителната реакция по време и след нападението. 

Огромни ресурси в сферата на вътрешната сигурност се пренасочват към обслужване на военната кампания. Например за наблюдение и евентуално репресии срещу противниците на режима и на войната, особено сред етнически руското население в големите градове и по-младите и високообразованите.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) и руското МВР, и безбройните други органи в сферата на безопасността, нямат време и възможности да се занимават с други заплахи за стабилността.

Казусът „Крокус сити хол“ е провал не само от гледна точка на превенцията, но и с оглед на неубедителната реакция по време и след нападението.

Вижте също Как полицейската държава на Путин прави Русия уязвима за терористични атаки

Бруталността може да се насочи към мигрантите-мюсюлмани

Действията на властите могат да доведат и до нещо повече. Бруталният последващ отговор – включително откровени изтезания от страна на представители на руската държава и безsмислена жестокост, уловена на живо и разпространена по социалните мрежи, създава допълнителен риск.

Подобни епизоди могат да последват и в руското общество. Благодарение на държавната санкция сега всеки руски националист или неофашист, който има зъб на милионите мигранти-мюсюлмани от Средна Азия и от Северен Кавказ (част от Руската федерация), може едва ли не да действа с благословията на началниците. Или поне да си мисли, че безконтролното насилие срещу малцинства или мигранти ще се толерира в някаква степен.

Това крие опасност за ситуацията в Русия.

Режимът на Путин губи позиции

В крайна сметка, под съмнение е поставен кредибилитетът на режима, и лично на самия Путин. Идвайки на власт преди почти четвърт век, той обеща на обществото две неща – порядък и икономически просперитет.

Благоденствието отдавна не е на дневен ред. Жизненият стандарт стагнира от края на 2000-те насам.

Благоденствието отдавна не е на дневен ред. Жизненият стандарт стагнира от края на 2000-те насам. Военните авантюри и съответно западните санкции – макар и да не са успели да пречупчт руската икономика, имат негативни последици за дългосрочния растеж и за модернизацията на Русия.

С други думи, от първоначалните обещания на Путин е останало само това, че в Русия ще има ред, ако и той да е осигурен с твърда ръка. След кръвопролитието миналия петък този ангажимент на властта виси във въздуха. А кризисният пиар – „Украйна (а оттам Западът) е виновна“ - само ще закърпи положението временно, ако подобни инциденти зачестят.

Провалите на Кремъл не са непременно добра новина обаче. Колкото се множат проблемите, толкова повече расте решимостта на Путин и неговите велможи да продължават войната, при това си удвоени и утроени ресурси.

За съжаление, руският империализъм е последният останал източник на легитимност за режима. В крайна сметка наистина всичко опира до Украйна.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Вижте също Коя е "Ислямска държава-Хорасан", която пое отговорност за атаката на концерт край Москва