ГЕРБ води с близо 10% пред ПП-ДБ и "Възраждане", показва проучване на "Алфа Рисърч"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Очаква се ГЕРБ да получи най-много гласове на предсрочните парламентарни избори, като партията води с близо 10% пред втория. Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18-24 септември.

Проучването идва ден преди началото на предизборната кампания и един месец преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това ще бъдат седмите избори за парламент от април 2021 г. насам. За този период имаше само две редовни правителства. И двете бяха с участието на "Продължаваме промяната", но нито едно от тях не продължи повече от 9 месеца.

Вижте също С кой номер гласуваме на парламентарните избори на 27 октомври

Според проучването, проведено сред 1000 души, най-голяма подкрепа ще получи ГЕРБ с 23,9%. За второто място ще се състезават ПП-ДБ (14,4%) и "Възраждане" (14,2%).

"Алфа Рисърч" пише, че ако кампанията не доведе до "рязка" активизация има голяма вероятност всяка една от партиите да отбележи загуба на гласове в абсолютен брой, "респективно по-слабо доверие и подкрепа в обществото".

Покажете още

В парламента се очаква да влязат още и широкото ляво обединение около БСП с 6,3% и "Има такъв народ" с 5,4%. "Алфа рисърч" пише, че БСП отбелязва една от най-ниските си стартови стойности, което е продължение на спада на броя на гласоподавателите ѝ през последните години.

Засега се очаква, че и двете фракции на ДПС също ще влязат в парламента.

Според проучването на социологическата агенция на четвърто място със 7,9% ще бъде коалицията, предвождана от Ахмед Доган – „Алианс за права и свободи“. ДПС-Пеевски ще има близо 2 пункта по-малко – 6,1%. Общият сбор на гласовете за двете фракции обаче ще бъде по-малък от този, постигнат на изборите през юни 2024 г., пише "Алфа Рисърч".

Двете крила се разцепиха в началото на юли, като едната част застана зад почетния председател Ахмед Доган, а другата – зад единия съпредседател на движението – Делян Пеевски. Те влязоха в спор коя формация може да използва абревиатурата ДПС на предстоящите парламентарни избори, като в крайна сметка Върховният административен съд (ВАС) реши, че това може да е крилото на Пеевски.

Преди изборите "Алфа Рисърч" отбелязва, че има по-силна институционална и организационна мобилизация на привържениците на ДПС-Пеевски, сравнено с ДПС-Доган.

На този фон над половината от запитаните не очакват да се състави правителство и след тези избори, а 61.6% от анкетираните от "Алфа Рисърч" пълнолетни граждани определят настоящата политическа ситуация като "изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции".

Изборите на 21 октомври ще са седмите за народни представители от април 2021 г. насам. До тях се стигна, след като ГЕРБ спечели изборите на 9 юни. След тях най-много депутати в 50-ото Народно събрание имаха ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН и "Величие".

Мандат за съставяне на правителство получиха съответно ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН. Нито едно от формациите обаче не успя да го реализира.

Вижте също Кои са водачите на листи на предсрочните избори за парламент на 27 октомври