Афганистанец с български паспорт и фирма в София е санкциониран по закона "Магнитски"

Емблемата на Отдела за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ

Афганистанец с български паспорт е санкциониран по глобалния закон „Магнитски“, съобщи в понеделник Отделът за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ.

В ограниченията на „Магнитски“ попадат 44 фирми, свързани със санкционирания Аджмал Рахмани и неговия баща. Една от тях - „Лего Инвестмънтс ЕООД“, е регистрирана в България. И Рахмани, и баща му са бивши депутати в Афганистан.

Новината за включването на Рахмани в списъка със санкционирани лица идва, след като през февруари тази година петима българи попаднаха в обхвата на „Магнитски“.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо

Това са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов.

Чрез глобалния закон „Магнитски“ САЩ замразяват активите на политици, държавни служители и други лица по света, които според американските власти развиват корупционна дейност и нарушават човешките права.

Санкционираният в понеделник Аджмал Рахмани има адресна регистрация в Дубай и паспорти от Афганистан, Унгария, Кипър, Белгия, България и островната държава Сейнт Китс и Невис.

От санкциите е засегнат и неговият баща Мир Рахман Рахмани. Министерството на финансите на САЩ съобщи, че двамата са добавени в списъка като бивши служители в афганистанския парламент заради „сложна корупционна схема за обществени поръчки“, която е довела до присвояване на милиони долари от договори, финансирани от правителството на САЩ.

Посочва се, че Рахмани и баща му стоят зад измами и злоупотреби с цени на гориво, с което са снабдявали афганистанската армия.

Вижте също Защо САЩ санкционираха Овчаров: договорът за газ, който донесе стотици милиони загуби

Справка в българския Търговски регистър показва, че една от фирмите на Рахмани - „Лего Инвестмънтс ЕООД“, е регистрирана в България през 2014 г. Посоченият адрес е на столичната ул. „Съборна“, а предметът на дейност е широк - от продажба на недвижими имоти и строителство до преводаческа, издателска и рекламна дейност.

Управител и едноличен собственик на капитала е Аджмал Рахмани. Според данните в регистъра той живее в Сейнт Китс и Невис.

Мир Рахман Рахмани също има няколко чуждестранни паспорта, но не и от България. Според финансовото министерство на САЩ бащата и синът са се сдобили с тези документи благодарение на програми за гражданство чрез инвестиции и така са улеснили незаконната си дейност.

През 2021 г. САЩ санкционира трима българи по „Магнитски“. Един от тях е бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски, който сега е председател на парламентарната група на движението.

В списъка тогава попаднаха още хазартният бизнесмен Васил Божков и заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Общо 64 фирми и организации, притежавани или контролирани от тримата българи, също влязоха в санкционния списък.

Вижте също Как прокуратурата не забеляза посочената от САЩ корупция