Радев поиска Конституционният съд да отмени избора на Атанасова и Белазелков за негови членове

Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Това съобщи неговият пресцентър. По-рано четиринадесет адвокатски колегии в страната призоваха Народното събрание (НС) да отмени това свое решение.

Атанасова е председател на парламентарната група на ГЕРБ и опитът ѝ е основно политически. Белазелков беше номинацията на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и е пенсиониран върховен съдия.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година

Новината идва, след като на 19 януари Народното събрание избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за срок от 9 години. Кандидатурата на ГЕРБ предизвика недоволство и сред редиците на ПП-ДБ.

Двете решения бяха обнародвани във вторник в "Държавен вестник", след което двамата избрани имат 7-дневен срок, в който да положат клетвата си.

Позицията на Радев

В позицията на Радев пише, че той иска изборът на Атанасова и Белазелков да бъде обявен за противоконституционен.

Според него има две причини това да се случи. Първата е нарушаване на чл. 91б от Конституцията. Той задължава НС да спазва принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи.

И двете кандидатури бяха внесени в последния възможен момент без обществено обсъждане и бяха гласувани по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите. Според Радев това е формално спазване на закона, което показва предварителна договорка, а не прозрачност.

Втората причина за сезиране на КС според него е, че Атанасова и Белазелков са избрани с 9-годишен мандат. Това е в противоречие с решение на самия КС, че срокът на мандата им трябва да бъде 7-годишен.

Заради това Радев призовава да не се пристъпва към полагане на клетва на двамата избрани, докато КС не се произнесе.

Съдиите в КС се избират на квоти от парламента, президента и двете върховни съдилища. От ноември 2021 г. КС работи в непълен състав. Тогава изтече мандатът на Анастас Анастасов, а през март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове.

Вижте също Неудобната история на един неудобен студентски протест

Политическите реакции

След новината за искането на Радев повечето партии също изразиха мнение по въпроса. Те се разделиха на две - опозицията подкрепи решението му, а партиите, които са част от управлението, го разкритикуваха.

Партия "Има такъв народ" определи решението на Радев като "логичен ход", а БСП каза, че той е взел правилното решение. Ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Радев да не присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков, за да предотврати встъпването им в длъжност.

"Възраждане" каза, че също ще сезира Конституционния съд.

В същото време ГЕРБ призова президента да не оказва натиск на КС. Според партията с действията си президентът търси конфликт с Народното събрание, а целта му е "да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важната задача да провежда реформи". Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък каза, че Радев се опитва да влезе във война с евроатлантическото мнозинство.

Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ, каза, че Радев има право да сезира КС, но определи като недопустим опитът да се саботира полагането на клетвата на Атанасова и Белазелков в петък.

Позицията на адвокатските колегии

По-рано във вторник четиринадесет адвокатски колегии призоваха Народното събрание за отмяна на решението за избор на Атанасова и Белазелков. Според тях, ако те положат клетва, Конституционният съд би бил опорочен като институция.

Адвокатските съвети също казват, че при проведената процедура законите са спазени чисто формално.

"Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици", пише в позицията.

Вижте също Президентът, конституционните промени и ретроградната роля на Великото народно събрание

Според колегиите този избор уронва престижа на Конституционния съд и води до ерозия на доверието на хората в него.

Позицията е подписана от ръководствата на адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. Общо адвокатските колегии в страната са двадесет и седем.

Недоволството от избора и опит за още

­­­Седмица след като кандидатурите на ПП-ДБ и ГЕРБ станаха ясни партия "Зелено движение", част от ПП-ДБ, разкритикува избора им. Те казаха и че номинацията на Атанасова "създава напрежение и съмнения в обществото" за това дали е достатъчно квалифицирана за поста.

Атанасова няма опит като магистрат, за кратко е била юрисконсулт в психодиспансер в Русе. Самата тя вече каза, че ще се осланя на дългия си парламентарен опит. Това беше изтъкнато като аргумент и за нейната кандидатура.

Вижте също "Историческо решение". Какво точно се промени в Конституцията

Малко след избора ѝ за конституционен съдия "Да, България", част от ПП-ДБ, каза в позиция, че е грешка известни политици да бъдат избирани за позиции, които предполагат неутралност и професионализъм.

По информация на Полина Паунова от Капитал сега ГЕРБ се опитва да наложи и свързаната с партията бивша правосъдна министърка и настоящ омбудсман Диана Ковачева за нов представител на България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това се случва, въпреки че най-голяма подкрепа от професионалната общност получи съдията от Софийския градски съд (СГС) Галя Вълкова.

КС е най-висшата институция, която може да отменя закони и да решава спорове между президент и Народното събрание. В началото на януари той беше сезиран от президента Румен Радев за поправките в Конституцията, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Your browser doesn’t support HTML5

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди