"ДПС ще изхвърли Пеевски като чуждо тяло". Кой ще купува на изборите

Избори, списъци, купуване на гласове. Повечето от имената на хората, които търгуват с вот, са известни от години и от това не следва нищо. Акциите на МВР остават основно като хроника в новините, но с въпроса: за кого работят службите?

Хакерската група “Българските елфи” публикува няколко списъка с имена и прякори, за които казва, че са на хора, които се занимават с търговия на гласове.

В списъците има данни и за политичските формации, за които те работят. До този момент нито една институция не е потвърдила или отрекла информацията на "Българските елфи".

"Да, България" сигнализира МВР, прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за част от имената в списъците, но не е известно да има предприети действия.

Пръча, Семката, Широката, Дънката, Памперса, Цар Бони. Зад тези прякори стоят конкретни хора, за които "Елфите" твърдят, че организират гласове за определени партии.

В "Студио България" на Свободна Европа разговаряхме с Петко Петков от "Българските елфи" и журналиста Иван Бакалов за контролирания вот и как се правят списъци.

Най-важното от интервюто

  • Петко Петков: "Започнахме работата по тези списъци повече от месец по-рано. Съответно първата част от информацията, с която работихме, беше следствие на, да го наречем, частно разследване".
  • Петко Петков: "Над 360 човека, които сме публикували, за близо 90 на сто от хората знаем, че ще купуват за "Новото начало" основно. Една голяма част от тези хора по-рано са купували за ГЕРБ и в момента целия този платен вот се пренасочва към Делян Пеевски".
  • Петко Петков: "100 милиона лева отиват [за купуване на гласове]. Това е една огромна сума, но за хора от такъв контингент това са някакви джобни пари".
  • Иван Бакалов: "Това са много пари в брой. Това е много трудно някой да го изтегли от някъде в брой и да го събере. Явно от сивата икономика, няма откъде да е толкова пари в брой".
  • Петко Петков: "100 млн. за Делян Пеевски не са някаква съществена сума, още повече в контекста на това, че той е доста зависимо от това да влезе отново в политиката".
  • Петко Петков: "Ние смятаме, че [Атанас] Илков работи с Пеевски".
  • Иван Бакалов: "МВР, има такива симптоми, че те правят акции в полза на някого, а не да спрат въобще търговията с гласове".
  • Иван Бакалов: "При ниска избирателна активност 9000 гласа правят един депутат".
  • Иван Бакалов: "[Пеевски] беше никакъв. Изведнъж стана едър бизнесмен с кредитите на КТБ. Обаче много преди това той има политически гръб от ДПС. Доган го лансираше навсякъде".
  • Иван Бакалов: "[Пеевски] се возеше на асансьора на ДПС. Оказа се, че както той посегна и бутна банката на своя благодетел, който го напълни с кредити - Цветан Василев, по същия начин посегна на благодетеля си, който му е политически гръб - Доган. Само че тук малко е сбъркал, защото това не е банка".
  • Иван Бакалов: "ДПС ще изхвърли Пеевски като чуждо тяло и тези, всички там смешници, като Ментата Йордан Цонев и около него, те ще останат едно нищо в политиката".
  • Иван Бакалов: "Не му е светло бъдещето [на Пеевски]. Предстои влизане на еврото. Аз подозирам, че ще направят всичко възможно да го забавят, защото с еврото влиза и един друг банков надзор, по-строг".

Избори и списъци

"Българските елфи" публикуваха общо четири списъка със стотици имена. "Започнахме работата по тези списъци повече от месец по-рано. Съответно първата част от информацията, с която работихме, беше следствие на, да го наречем, частно разследване", каза Петко Петков.

По думите му от "над 360 човека, които сме публикували, за близо 90 на сто от хората знаем, че ще купуват за "Новото начало" основно". До този момент от ДПС - Пеевски не са коментирали твърденията на "Елфите".

Част от имената в списъците са били обект на журналистически разследвания през годините.

Your browser doesn’t support HTML5

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз

Бъдещето на Делян Пеевски

"ДПС ще изхвърли Пеевски като чуждо тяло", каза журналистът Иван Бакалов. По думите му съпредседателят на партията няма политическо бъдеще в дългосрочен план. "Не му е светло бъдещето [на Пеевски]. Предстои влизане на еврото. Аз подозирам, че ще направят всичко възможно да го забавят, защото с еврото влиза и един друг банков надзор, по строг", каза Бакалов.

Вижте също "Широката" коалиция на Пеевски. Как изборите събраха на едно място полиция и ъндърграунд

"[Пеевски] се возеше на асансьора на ДПС. Оказа се, че както той посегна и бутна банката [КТБ] на своя благодетел, който го напълни с кредити - Цветан Василев, по същия начин посегна на благодетеля си, който му е политически гръб - [Ахмед] Доган", каза Бакалов. Според него "тук малко е сбъркал, защото това не е банка".

По думите на Бакалов Пеевски "губи политическия си гръб и ако той вкара 15 депутати на тези избори, влиянието му рязко ще намалее в съдебната система и не само".

За влиянието на Пеевски в съдебната система има конкретни примери. Името му често е споменавано по повод съмнителни сделки и коруционни афери, той е обект на санкции за корупция от САЩ и Великобритания, но никога не е разследван от българската прокуратура.

Вижте също "Трудна среда". Христо Иванов допуска работа с Доган за отстраняването на Пеевски