Президентът избра да връчи третия мандат на "Има такъв народ"

Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев избра да връчи третия мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ" (ИТН). Радев имаше срок от 7 дни, за да реши на коя партия да възложи последния възможен проучвателен мандат.

Досега Румен Радев избираше да връчи третия мандат на БСП. Това се е случвало четири пъти през последните две години - през май и август 2021 г., юли 2022 г. и януари 2023 г.

ИТН ще получат трети мандат за втори път. През март президентът също им даде шанс за съставяне на правителство. Тогава от партията на Слави Трифонов го върнаха неизпълнен.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява

До поредното завъртане на мандати се стигна след като от коалиция ГЕРБ-СДС не успяха да получат достатъчна подкрепа за съставяне на правителство. Партията номинира за премиер Росен Желязков. Той веднага върна изпълнен мандат и предложи правителство с ярки партийни фигури от ГЕРБ.

Вторият мандат изненадващо отиде при "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Те станаха втора парламентарна група след разцеплението в ДПС по време на гласуването на кабинета, предложен от ГЕРБ.

Вижте също "Той дава парите, там му е силата". Как Пеевски и Доган могат да разделят ДПС

ПП-ДБ взе и веднага върна неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Коалицията поиска Радев да забави връчването на втория мандат, за се опита намери мнозинство за антикорупционни реформи, но не получи подкрепа.

В интервю за БНТ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че, ако получат третия, "ще се опитаме отговорно да го реализираме".