Три минути: Присъдата за "Газпром" опроверга най-голямата лъжа в България за 2022. Ще проговорят ли ПП-ДБ

Президентът Румен Радев (вляво) и служебният премиер Гълъб Донев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • "Газпром"
  • ПП-ДБ
  • Украйна и България

Германска компания осъди „Газпром“ на 13 милиарда евро обезщетение заради това, че руското дружество едностранно е прекратило доставките на газ през 2022 г. Решението е на Международния арбитражен съд в Стокхолм.

През 2022 и 2023 български министри от служебните кабинети на президента Радев твърдяха, че ако България заведе подобно дело, ще го загуби. Политици и синдикати казваха, че „Газпром“ няма алтернатива. Това беше оборено още навремето със самия факт, че газът беше осигурен от другаде, а днес идва и резултатът на правно равнище. Служебните кабинети са наричали черното – бяло и са плашили със студ и изплащане на обезщетения на Русия.

ПП-ДБ

ПП-ДБ не успяха да говорят с хората за провалите си, нито да обяснят постиженията си, сред които е и това с откъсването на България от руската газова зависимост, казва проф. Евгений Дайнов в „Денят с Веселин Дремджиев“. Той добавя, че още тази вечер, „когато хората се приберат от работа, към седем и половина-осем“, ПП-ДБ трябва да започне да говори с тях, след като досега е пренебрегвал това и го е замествал с „шушукане с врага“. Той казва, че разговорът трябва да се води във всякакви платформи – в социалните мрежи или по-малките медии. Говорене и убеждаване – това е основната им работа. „Ако не си в състояние да говориш със 100 души на ден, значи не ставаш за тази работа“. България не е холдинг, в който след приходи и разходи трябва да излезеш на плюс. Политиката е разговор за общото благо, казва Дайнов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Бъдещият парламент

Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е с най-много преференции за българския парламент, а Петър Волгин от "Възраждане" - за европейския. Вижте кого персонално са харесали избирателите. Двама души от ДПС, избрани в Европейския парламент, се отказаха да ходят в Брюксел – това са съпредседателят на партията Джевдет Чакъров и Искра Михайлова. Това означава, че Елена Йончева, доскоро издигана от БСП, ще получи депутатско място.

Тук можете да видите кои депутати влизат в националния парламент.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Оттук нататък

На изборите в неделя имаше спад на гласовете за всички партии, но той беше най-драстичен за ПП-ДБ. Те получиха толкова подкрепа, колкото ДБ сама взимаше преди. Дамяна Велева разказва как се е развивала коалицията в последните години и какво може да се очаква занапред.

Пеевски пак е на предна линия, този път призова Борисов да започне преговори и да прави редовно правителство.

„Дневник“ описва различните сценарии, по които може да се развие съставянето на правителство оттук нататък.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Украйна. България

Как ще се възстанови Украйна след войната? За това беше проведена международна конференция, на която президентът Володимир Зеленски каза, че най-належаща е подкрепата в енергийния сектор. В много части на Украйна има режим на тока, след като Русия систематично унищожава енергийната инфраструктура на страната.

Премиерът Димитър Главчев каза, че България е готова да дари енергийно оборудване на стойност 1 млн. лв. И обсъжда коридор за износ на електроенергия.

Военната помощ за Украйна продължава да е основна тема в западния свят. САЩ ще изпратят на страната още една система „Пейтриът“. Тя е втората поред, която идва от САЩ.

Стари слухове са потвърдени – Русия наистина вербува и затворнички, за да ги изпрати на фронта. RFE/RL говори с някои от тях.

И две препоръки

Честит рожден ден на Питър Динклидж от „Игра на тронове“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Рембранд е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг