Връзки за достъпност

Извънредни новини

Волгин в Брюксел, Божанов в София. Какви преференции дадоха избирателите в България


Петър Волгин, Божидар Божанов
Петър Волгин, Божидар Божанов

Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е с най-много преференции за българския парламент, а Петър Волгин от "Възраждане" - за европейския.

Това показват изчисления на Дневник и Медиапул, базирани на данните в ЦИК от изборите за Народното събрание (НС) и Европейския парламент (ЕП), които се проведоха в неделя.

Изборите за българския и европейския парламент бяха спечелени от ГЕРБ-СДС, втори са ДПС, следвани от ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и "Величие".

На националния вот ПП-ДБ е събрала най-много преференции за свои кандидати, а на европейския - ГЕРБ-СДС. В 13 от 31 многомандатни избирателни района (МИР) в България преференциите не са били достатъчни, за да има размествания в листите.

  • За депутатите в България

На национално ниво Божанов е получил общо 7496 преференции, като по този начин задминава Кирил Петков с 6910. Петков обаче е водач на листа, следователно неговите преференции не водят до разместване.

На трето място е Стефан Апостолов от ГЕРБ-СДС с 6836 преференции. Партията е втора по общ брой преференции след ПП-ДБ. Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Той винаги е поставян на последните места в листата в Благоевград, но с помощта на преференциални гласове от селата в района на Симитли попада в парламента.

Манол Пейков и Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ също са преминали по-напред в листите си съответно с 2407 и 2455 преференции.

По-малко размествания има при БСП и ДПС, а при "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и "Величие" преференциите не са довели до промени в листите националния вот.

В 25 МИР София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът Христо Петров от ПП-ДБ са с най-много преференции - съответно 5750 и 5279. В 24 МИР в столицата също има едно разместване - петият в листата Мартин Димитров от ПП-ДБ излезе с две места напред благодарение на преференциален вот.

Според изчисленията "Алфа рисърч" ГЕРБ-СДС се очаква да има общо 68 депутати в НС, ДПС ще има 45, ПП-ДБ - 40, "Възраждане" - 38, БСП - 19, ИТН - 17 и "Величие" - 13.

  • За депутатите в Брюксел

В Европейския парламент, където на България се падат общо 17 мандата за евродепутати, разпределението е по-различно. Там ГЕРБ-СДС получава 5, ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" по три, БСП два и ИТН един мандат.

На евровота най-много преференции - 71 224, е получил водещият от БНР и кандидат на "Възраждане" Петър Волгин. Това са близо една четвърт от общия брой преференции за партията.

Волгин се присъедини към евролистата на проруската националистическа партия "Възраждане" през април. Тогава той каза, че целта му е да освободи "Европа от Европейския съюз", както и да се пребори с русофобията в Блока.

Волгин е критикуван, че използва ефира на БНР, за да разпространява проруска пропаганда. В началото на 2023 г. протест пред радиото поиска неговото отстраняване. Същата година Съветът за електронни медии (СЕМ) съобщи, че е идентифицирал "усещане за пропагандни внушения" в предаването му. Волгин все още формално се води на работа в БНР.

Волгин, Йончева, Григорова. Кои ще сa проруските евродепутати от България
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00


Другите двама вероятни представители на "Възраждане" в ЕП са водачът на листата Станислав Стоянов и третата Рада Лайкова.

Втори по преференции с малка разлика след Волгин е Росен Желязков от ГЕРБ. За него са гласували 70 800 души, като общият брой гласове за партията на евровота е 474 000. Във вторник той каза пред БТА, че се отказва да бъде евродепутат.

Във втората по резултат партия - ДПС, съпредседателят Джевдет Чакъров е събрал 9846 преференции, а вторият в листата Илхан Кючук има 8304 при общо 295 052 гласове за движението. Елена Йончева, бивша журналистка и членка на БСП, която наскоро се присъедини към ДПС в евровота, остана пета в листата, като може да влезе в ЕП, ако двама души преди нея се откажат от мандатите си.

В ПП-ДБ отново има по-големи размествания. Там водачът на листата Никола Минчев получил 44 764 преференции при общо 290 792 гласа за коалицията. Изненадите обаче са в следващите две места, които според Медиапул ще бъдат заети от досегашния евродепутат от ДБ/ЕНП Радан Кънев и Христо Петров от ПП-ДБ. Те са получили съответно 36 978 и 25 541 преференции, които ги класират пред втория и третия в листата - Стефан Тафров и Даниел Лорер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG