"Величие и безсмъртие". България отбелязва 151 години от обесването на Васил Левски

Отбелязването на годишнината пред Къкринското ханче, където е заловен Левски през 1872 г.

Жители на Ловеч, Стара Загора, Добрич, Хасково и други градове в България почетоха паметта на Васил Левски в неделя. На 18 февруари се навършват 151 години от обесването му.

Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция. Известен е като Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество.

Вижте също Студенти срещу руското влияние. Една забравена 25-годишнина от Априлското въстание

Години наред годишнината от обесването на Левски се отбелязва на 19 февруари, въпреки че историци нееднократно са се произнасяли, че правилната дата е 18 февруари. Объркването се е получило при преизчисляването на датите от Юлиянския към Григорианския календар.

С панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, Добрич отбеляза 151 години от обесването на Апостола на Свободата.

В неделя възпоменателна церемония имаше пред паметника на Васил Левски в Добрич, където граждани поднесоха цветя.

Церемонията пред паметника на Васил Левски в Добрич

В Стара Загора пред паметника на Апостола също беше организирана панахида в памет на Левски.

„151 години от студения февруарски ден на 1873 година, когато бесилото прекъсва мъченическия земен път на Апостола. Но това не е край, а начало“, каза в словото си старозагорският митрополит Киприан.

С военни почести и панихида в Хасково беше отбелязана 151-годишнина от обесването на Васил Левски. Пред бюст-паметника на Апостола в двора на едноименното училище венци и цветя поднесоха официални лица, представители на политически партии обществени организации, граждани.

Паметта на Левски беше почетена и с поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола от Националният военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Смята се, че именно в това ханче е заловен Левски през 1872 г.

"Тук е началото на неговия физически край, но и началото на величието и безсмъртието на човека, чийто образ трябва да следваме", каза началникът на университета бригаден генерал Иван Маламов.

Церемонията до до Къкринското ханче

В понеделник, 19 февруари, предстои възпоменателна церемония и в София пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

Българи в страната и чужбина почетоха Апостола на свободата Васил Левски