„Животът е с предимство“. Близки на загинали в катастрофи протестираха в столицата

Близки на загинали в катастрофи протестираха за пореден път

Родители и близки на загинали в пътнотранспортни произшествия излязоха на протест в София. Те настояват за по-строг контрол на пътя, съобщи БТА. Протестиращите се събраха пред сградите на Министерския съвет и бившия Партиен дом, където в тази пленарна сесия заседава Народното събрание. Простиращите искат спешни мерки, включително законодателни, с които да бъдат драстично намален броят на инцидентите със загинали и пострадали. Те залепиха некролози на сградата на парламента.

„Държавата трябва да направи необходимото, за да спре войната по пътищата“, каза участник в демонстрацията. В навечерието на първия учебен ден в столицата също имаше шествие, а хората носеха плакати „Животът е с предимство“.

Шествието в неделя приключи на пешеходната пътека на улица „Гурко“, близо до сградата на Министерството на вътрешните работи, където на 3 септември загина 15-годишният Филип. Пробата на водача показа 2,1 промила алкохол в кръвта, а Софийският апелативен съд го остави в ареста за постоянно.

Вижте също Съдът остави в ареста шофьора, обвинен за смъртта на 15-годишно момче на пешеходна пътека

Това са поредните протести на родители и близки на загинали в пътни инциденти. В София вече се проведоха няколко такива демонстрации. Протестиращите проведоха и срещи с представители на няколко институции.

Вижте също "Убийците се разхождат на свобода". Близки на загинали в катастрофи протестираха в София