Пловдив и други общини отмениха празненствата за Съединението заради бедствието в Царево

В населените места в община Царево хората вече са в безопасност, но има щети.

Няколко общини в България отмениха празненствата за отбелязване на 138-ата годишнина от Съединението в знак на съпричастност към пострадалите от наводненията по Южното Черноморие.

Община Пловдив, където 6 септември е и празник на града, отменя част от празничната си програма. Това съобщи пресцентърът на общината в сряда.

Кметът Здравко Димитров отменя концертите в града, както и тържествената заря и традиционният прием. Със средствата за събитията ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите, съобщават още от общината.

Във вторник заради обилни валежи се стигна до сериозни наводнения по Южното Черноморие, при които загинаха най-малко двама души. В сряда сутрин община Царево обяви Ден на траур в памет на жертвите от наводненията.

Вижте също Четирима са жертвите след наводненията в община Царево

В програмата на Пловдив по повод Съединението на България остават Тържественият молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай, в Катедрален храм „Света Богородица", полагането на венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов, връчването на отличието "Почетен гражданин на Пловдив", представянето на изложбата „Дарителството има значение" в Регионалния исторически музей и вечерната проверка.

Президентът Румен Радев трябваше да участва в тържествената церемония и заря в Пловдив на 6 септември, които са отменени. Програмата на държавния глава включва още и участие в приемането на почетния строй и произнасянето на слово след 20:30 часа. Тези събития не са отменени.

В Бургас, Сливен, Котел, община Приморско и община Камено също бяха отменени празненствата по повод Деня на Съединението на България.

Вижте също Има загинали и изчезнали хора. Обилни валежи предизвикаха наводнения по Южното Черноморие