Саид Рустайи, който беше осъден, защото отказа да цензурира филма си

Иранският режисьор Саид Рустайи на 75-ото издание на филмовия фестивал в Кан през 2022 г.

Иран иска от него да цензурира филма си. Той обаче отказва и го излъчва в оригинал на фестивала в Кан. Близо година по-късно властите в страната му го осъждат на 6 месеца лишаване от свобода. Става дума за иранския режисьор Саид Рустайи, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Бедно иранско семейство е на път да се разпадне на фона на дълбока икономическа криза в страната. Тази история разказва близо тричасовият филм на режисьора Саид Рустайи "Братята на Лейла".

Той дебютира на международния фестивал в Кан през 2022 г. Именно тази премиера стана повод Рустайи да бъде осъден на 6 месеца затвор близо година по-късно.

"Братята на Лейла", 2022 г., е режисиран и написан от Саид Рустайи

Присъдата беше издадена в средата на август от Ислямския революционен съд в Техеран, като се посочва, че една двайсета или около девет дни от нея ще бъдат приведени в изпълнение, а останалата част ще бъде отложена за срок от пет години.

Преди премиерата на филма през 2022 г. Организацията за кино към Министерството на ислямското ръководство на Иран го забрани с аргумента, че продуцентът Джавад Норузбейги и режисьорът са нарушили правилата, като са участвали без разрешение в чуждестранни фестивали в Кан и след това в Мюнхен. Според организацията филмът не е получил разрешение за излъчване след отказ на режисьора да го коригира, както е поискало министерството.

На фестивала в Кан филмът получи признанието на критиката и наградата на ФИПРЕСИ - Международната федерация на филмовите критици. При връчването на наградата Рустайи каза, че филмът е направен в чест на опечалените жители на югозападния ирански град Абадан след смъртоносно срутване на небостъргач, при което загиват 43 души.

Срутването на частично завършената 10-етажна сграда Метропол предизвика протести в знак на солидарност със семействата на загиналите.

Съдът нареди на режисьора да се въздържа от контакти с лица, които работят във филмовата индустрия, и да завърши 24-часов курс по кинорежисура в Академията за звук и визия в Ком с фокус върху "националните и етичните интереси".

Организаторите на филмовия фестивал в Кан определиха съдебното решение като "сериозно нарушение на свободата на словото".

На 17 август, след като стана известна присъдата, режисьорът Мартин Скорсезе призова последователите си в Инстаграм да подпишат онлайн петиция за справедливост за Рустайи и продуцента Джавад Норузбейги, който също беше осъден.

Петицията е инициирана от дъщерята на Скорсезе - Франческа, като днес тя вече е събрала над 30 000 подписа.

Рустайи е роден през 1989 г. в Техеран. С дебютния си филм "Живот и един ден" той печели редица награди в Иран. Вторият му филм "Само 6,5" му носи номинация за "Сезар" за чуждестранен филм. "Братята на Лейла" е третата му продукция.

Кадър от "Само 6,5" - социален драматичен филм от 2019 г., написан и режисиран от Саид Рустайи

Действията срещу Рустайи и Норузбейги са част от по-широк правителствен натиск върху творците в Иран.

Няколко ирански филмови дейци и видни общественици също бяха призовани от полицията или арестувани, включително режисьорът Хамид Поразари.

Други известни личности, сред които изтъкнатите ирански актриси Афсанех Байеган, Фатемах Мотамед-Аря, Катайон Риахи и Пантеа Бахрам са били разпитвани и срещу тях са били предприети съдебни действия, след като са се появили публично, без да носят задължителния хиджаб, за да изразят подкрепата си за протестиращите след смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Вижте също Огледало и знаме на иранските жени. Зар Амир Ебрахими и политическата отговорност на киното