9 години затвор. Убиецът на Милен Цветков е действал при евентуален умисъл, реши ВКС

Кристиан Николов уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г. като блъсна спрялата му кола.

Върховният касационен съд окончателно присъди 9 години затвор за Кристиан Николов, който уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г. Съдът прие още, че престъплението е извършено при евентуален умисъл заради това, че Николов е бил употребил наркотици и е шофирал с висока скорост.

9-годишната присъда потвърждава решенията на предишните две инстанции. През март миналата година Софийският градски съд осъди Николов на 9 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години. През декември присъдата беше потвърдена и от Софийския апелативен съд на втора инстанция.

Вижте също Втората инстанция потвърди 9-годишната присъда за смъртта на Милен Цветков

Досега двата съдебни състава обаче не откриха достатъчно доказателства за умишлена вина на Кристиан Николов. Твърдеше се, че деянието не е извършено с умисъл, а по непредпазливост. Прокуратурата обаче и близките на Цветков протестираха срещу решението, като поискаха Николов да бъде признат за виновен по обвинението, че e причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, а не при непредпазливост.

Вижте също "Шилото в него му пречеше да стои мирен". Собственият път на Милен Цветков

В този случай извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Според адвоката на семейството на Милен Цветков Менко Менков приемането на умисъл при катастрофа е пробив в съдебната практика за последните 33 години.

На 19 април 2020 г. Николов блъсна колата на Милен Цветков, с която той беше спрял на червен светофар в София. Ударът е станал със скорост от 99 км/ч, а в кръвта на Николов е имало следи от три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана.

До петък, когато беше изведен от дома си от полицията, Николов изтърпяваше домашен арест.

Вижте също Умишлено? Може ли да бъде доказано обвинението за смъртта на Милен Цветков