Външното министерство предупреди българите да не пътуват в Русия. Радев иска укрепване на отбраната

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габруел

Министерството на външните работи предупреди българските граждани да избягват пътувания до Русия. Българските власти следят ситуацията в страната, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в събота в първия си коментар на случващото се в Русия.

Президентът Румен Радев каза, че реакцията на България на събитията трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов събитията в Русия са опасни за България. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков призова България да е в близък контакт със съюзниците си от ЕС.

Основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин обяви в петък вечерта “марш на справедливостта” и обвини руското военно ръководство в ракетни удари срещу лагери на негови наемници. В събота сутринта той каза, че бойците му контролират военните съоръжения в южния град Ростов на Дон.

Руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

Вижте също Руската армия стреля срещу конвой на "Вагнер" край Воронеж. Отряди на Пригожин са на 400 км от Москва

Радев смята, че Пригожин “няма шанс”, ако Москва отговори единно

Българският президент Румен Радев каза в събота, че събитията в Русия са резултат от формирането на наемна армия, “която се въоръжава тежко, и то когато в нея има престъпници”.

“Винаги има проблем с нея, когато войната свърши. А сега виждаме, че има с нея развръзка дори преди войната да е свършила”, каза Радев пред журналисти в Австрия.

“Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта”, каза още президентът.

По думите му частната армия “няма шанс”, ако правителството на Русия консолидира силите си срещу нея.

Радев каза още, че ставащото в Русия ще се отрази определено на динамиката на конфликта в Украйна. Това по думите му не е вътрешнополитически проблем, защото става дума за “потенциални военни действия на територията на Русия”.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира случващото се в Русия в България. Тя каза, че България трябва да има готовност да изведе желаещите българи от Русия, ако се наложи.

“Ситуацията е изключително тревожна. Не можем да предвидим още как ще се отрази това на България и какъв ще бъде развоят на събитията оттук нататък”, каза Йотова.

Борисов смята събитията в Русия за “гражданска война”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята случващото се в Русия за “гражданска война, метеж”. Той коментира събитията във Велико Търново по време на среща с партийния актив.

“Във всички случаи това е изключително опасно. Тези само на 400-500 километра от нас въоражени, професионалисти, убийци, дори след свършването на войната, те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки”, каза Борисов.

Той призова българските институции и служби да следят случващото се.

Петков очаква режимът на Путин да се срути

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков смята, че случващото се в Русия показва, че оценките за “непоклатимата власт” на Путин са погрешни.

“Рано или късно престъпният Путинов режим ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо”, написа Петков във Фейсбук.

Той добави, че задачата на България е да извърши “истинска реформа”, да е в близък контакт със съюзниците си от ЕС и да се грижи за стабилността в Балканския регион.

МВнР посъветва българите да не пътуват в Русия

Министерство на външните работи (МВнР) предупреди българските граждани да избягват пътувания в Русия. Институцията посочи, че има “информация за военно напрежение в района на Ростов и риск от безредици в страната”.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, добави министерството.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че българските власти следят събитията.

“За момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия”, каза тя, цитирана от БТА.

Вижте също Бившият затворник, който заплаши Кремъл с оръжие. Кой е Евгений Пригожин

Евгений Пригожин каза в събота, че наемниците от частната армия “Вагнер” контролират сградата на военния щаб в Ростов на Дон, както и летището в южния руски град.

По-късно в същия ден Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в редовния си бюлетин за войната в Украйна, че отряди на “Вагнер” са тръгнали на север и “почти със сигурност се стремят да стигнат до Москва”.

Новината идва часове след като Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

Още в петък вечерта Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен бунт”.

В събота руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

Вижте също "Златни момчета" на ГРУ. Пет въпроса за "Вагнер" и новите руски паравоенни организации