Движение по фланговете. Зеленски поздрави украинските военни за напредък в района на Бахмут

Украински войник си запушва ушите по време на минометен изстрел близо до Бахмут.

Украинските военни са напреднали в района на Бахмут. Това се разбра от изявления на украинския президент Володимр Зеленски и командващия сухопътните войски на Украйна Олександър Сирский.

Думите им идват на фона на противоречиви съобщения за ситуацията в региона. В понеделник заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр каза, че Русия страна разпространява информация за началото на украинската контраофанзива, за да отклони вниманието от събитията край Бахмут.

"Днес, както и вчера, бих искал да отбележа нашите герои в сектор Бахмут. Браво, воини! Трета отделна щурмова бригада и 57-а отделна моторизирана пехотна бригада - благодаря ви! Благодаря ви, че вървите напред!", каза Володимир Зеленски във вечерното си обръщение във вторник срещу сряда.

Украинските войски продължават да настъпват по фланговете в посока Бахмут, принуждавайки руската армия да губи заеманите преди това позиции, каза и командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирский в Телеграм.

От своя страна в сутрешния си доклад Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че в сектора Бахмут през изминалото денонощие руската армия е провела настъпателни действия в посока Клишчиевка, но без успех.

Преди две седмици основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че изтегля наемниците си от опустошения град и го предава на редовната руска армия. Пригожин твърди, че Бахмут е превзет от руските сили, но Украйна отрича това твърдение като посочва, че нейните сили държат позиции в северната и южната част на града.

В сряда Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи и за развитието на военните действия в други украински региони, като посочи, че украинските войски са отблъснали 13 руски атаки край Марийка.

По данни на щаба през изминалото денонощие са проведени повече от 30 бойни действия и руските войски са провели неуспешни настъпления край Кремина, Белохоровка, Берестово, Клишчиевка в секторите Лиман и Бахмут.

“Противникът не е провеждал настъпателни действия в сектора Авдийвка и продължава да води отбранителни действия в секторите Запорожие и Херсон”, се казва още в сводката.

Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници. По-рано Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските сили губят инициативата на фронта в Украйна и вместо да напредват в изпълнението на собствените си военни цели, се отбраняват от украинската армия.

Вижте също Тогава и сега: Възраждането на Буча