Коя е Мария Габриел - еврокомисарката, която Борисов предложи за премиер

Бойко Борисов, Мария Габриел и Томислав Дончев, ГЕРБ, по време на Националното събрание на ПП ГЕРБ София, 13 март 2022 г.

В сряда ГЕРБ предложи свой кандидат за премиер. Тя има дългогодишен опит в различни структури на Европейския съюз, но и един непроверен договор за евтино общинско жилище. Коя е Мария Габриел?

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е сегашнaта еврокомисарка Мария Габриел. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление от парламентарната трибуна в сряда.

Новината идва, след като ден по-рано Борисов каза, че ще обяви в парламента в сряда номинацията си за министър-председател в състава на проектокабинета с първия мандат. Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандата на ГЕРБ-СДС като първа политическа сила в понеделник, 15 май.

"Това, което искам да кажа към нейната биография, е, че това, което е дадено на България и на българския еврокомисар Мария Габриел, са иновациите, научните изследвания, културата, Вежди [обръщение към депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов], и младежта - теми, по които всички имаме в програмите си написано доста", каза Борисов.

"Ще изпълняваме конституционните срокове, тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на срещата на Г-7, има юридически процедури, по които тя трябва да мине. Затова нашите контактни групи ще се свържат с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер през тях", добави още Борисов в краткото си изявление.

Вижте също "Разкъсани" или пощадени? Как се държи изпит за еврокомисар

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа кандидата за премиер, който ще предложи, като "човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията, в посока, която ние очакваме". Тогава той каза и че според него кандидатурата е "безспорна", а изборът "е абсолютно за точния момент".

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел е родена през 1979 г. в малък град близо до Гоце Делчев. Завършва езиковата гимназия в Кюстендил, по-късно учи българска и френска филология в Пловдивския университет, а след това през 2003 г. придобива магистърска степен по сравнителна политика и международни отношения в Бордо, Франция.

Няколко години работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки във френския град. Там тя преподава в сферата на процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения.

Какъв е опитът ѝ в Брюксел

Габриел има богат опит в европейските структури. Тя е евродепутат от ГЕРБ в състава на групата на Европейската народна партия (ЕНП) между 2009 и 2017 г. Тогава поема поста на еврокомисар в ресор цифрова икономика и общество, след като предишната българска еврокомисарка Кристалина Георгиева подаде оставка, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

От 2019 г. до днес Габриел е комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Вижте също Българският ресор в ЕК: внимавай какво си пожелаваш

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който тогава е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП). Същата година става координатор на партията в Комисията по права на жените и равенството между половете в ЕП и е избрана за зам.-председател на ЕНП.

След европейските избори през 2014 г. е зам.-председател на Групата на ЕНП в европарламента по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

Проверката за общинското жилище

През 2018 г. гражданско сдружение "Боец" внесе сигнал срещу Габриел в Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В него се твърдеше, че тя е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400 лева - по-ниска от пазарната. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато тя вече е била евродепутат с 30 000 лв. месечен доход.

През 2019 г. КПКОНПИ прекрати производството с аргумента, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Вижте също Парите или законът? Колко власт има европейският комисар

"От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г., Мария Габриел не е заемала публична длъжност, по смисъла на закона", написа тогава антикорупционната комисия в мотивите си за прекратяване на проверката.

Въпросният апартамент е собственост на общинското дружество "Заводпроект". Според "Боец" цената на наемите през този период в съответния квартал била в диапазона между 1400-1600 лв. Към сигнала са били приложени и медийни публикации.

Как се стигна до предложението

Според Конституцията президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на партията, спечелила парламентарните избори. На 2 април именно ГЕРБ-СДС получи най-много гласове (26,49%), следвана от "Продължаваме промяната-Демократична България" с 24,56% и "Възраждане" с 14,16%. Никоя от формациите в 49-тия парламент няма мнозинство.

След получаването на мандата от президента ГЕРБ-СДС ще разполага с едноседмичен срок да представи структура и състав на Министерски съвет.

В края на миналата година ГЕРБ отново беше първа политическа сила и получи първия мандата за съставяне на правителство. Тогава партията лансира за премиер проф. Николай Габровски, основавайки номинацията му на факта, че той не е партийна фигура.

Той обаче не успя да събере достатъчно гласове в парламента. Правителство не беше избрано и с останалите два мандата и така се стигна до последните предсрочни избори на 2 април.

Вижте също Програма с добри намерения. Кои са препъникамъните в общите приоритети на ГЕРБ и ПП-ДБ