На Великден Украйна и Русия размениха над 130 затворници

Част от украинските затворници са ранени, но казват, че се радват, че са у дома.

Русия и Украйна завършиха размяна на затворници, която доведе до връщането на 130 украински затворници. За това съобщи началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Йермак в Телеграм.

Той не каза колко руснаци са били върнати в Русия в размяната. Йермак нарече случилото се "велик великденски обмен".

По-рано през седмицата 106 руски затворници бяха разменени за 100 украински, съобщиха двете правителства.

Въпреки че и Украйна и Русия празнуват православния Великден сраженията в района на Донецк продължават. Киев съобщи за десетки атаки през последните 24 часа.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи

Зеленски поздрави православните християни в Украйна по случай Великден, като каза, че след 417 дни война с Русия страната запазва „непоклатима вяра“ в победата.

„Ние не само чакаме и се молим, но сами печелим и създаваме тази победа“, каза украинският президент във видео обръщение на 16 април. „С всички сили се борим за нашата земя и молим за помощ небесните сили".

В Москва руският президент Владимир Путин присъства на великденска служба в московската катедрала „Христос Спасител“ с кмета на Москва Сергей Собянин и руския православен патриарх Кирил. И двамата църковни служители са отявлени поддръжници на масираната непровокирана инвазия на Русия в Украйна, започнала преди близо 14 месеца.

Вижте също Русия e управлявала "център за изтезания" в Херсон, сочи доклад на Хюмън райтс уоч

Путин е обект на заповед за арест от Международния наказателен съд за предполагаеми военни престъпления в Украйна, включително масово депортиране на украински деца.

По време на службата патриарх Кирил описа руската инвазия и войната, която уби десетки хиляди и остави милиони хора разселени, като „тъжни събития, които могат да бъдат описани като вътрешна вражда, която сега се случва на нашата историческа руска земя“. Тези твърдения са лъжливи, защото Украйна е независима държава, а територията й не принадлежи на Русия.

Вижте също "Малки дози". Екипът на Навални смята, че руският опозиционер е тровен с хапчета