Израел удари множество цели в Сирия след ракетни атаки през нощта

Израелски войници патрулират кибуца Натур в анексираните Голански възвишения

Израел удари множество военни цели в Сирия, след като през нощта срещу неделя бяха изстреляни ракети към контролирана от него територия, съобщи израелската армия.

Израел каза, че са използвани артилерия и дронове, за да бъдат ударени база на сирийската армия и ракетни установки, след като шест ракети са били изстреляни към Голанските възвишения.

Властите съобщиха, че три ракети са навлезли в израелска територия. Две от тях са попаднали в открит район, а третата е била прехваната.

Нападенията идват на фона на нарастващото напрежение в региона. В петък Израел нанесе удари по няколко цели в Южен Ливан, принадлежащи на палестинската войнствена групировка Хамас, която обвини за баража от 34 ракети, изстреляни в четвъртък по Северен Израел.

В публикация във Facebook сирийското министерство на отбраната потвърди атаките, предаде Би Би Си.

Представители на отбраната твърдят, че противовъздушната отбрана е реагирала на нападението и успешно е прихванала някои от ракетите. Те добавиха, че няма съобщения за жертви, а само за материални щети от ударите.

Междувременно сирийските държавни медии съобщиха за експлозии в близост до столицата Дамаск.

По-рано в Голанските възвишения прозвучаха сирени за въздушна тревога след изстрелване на ракети от сирийска територия, но нямаше съобщения за жертви или щети.

Ливанските медии съобщиха, че зад нападенията стоят бригадите "Ал Кудс" - въоръжено крило на подкрепяното от Иран палестинско движение "Ислямски джихад".

В изявление рано в неделя Израелските сили за отбрана казаха, че "разглеждат Сирия като отговорна за всички дейности, извършвани на нейна територия, и няма да допуснат никакви опити за нарушаване на израелския суверенитет".

Израел завзе Голанските възвишения - територия от 1200 кв. км, контролирана преди това от Сирия, по време на Шестдневната война през 1967 г. и ги анексира през 1981 г. - ход, който не е признат от по-голямата част от международната общност.

Заради сегашното напрежение стотици палестинци се барикадираха в джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, което породи опасения за нови сблъсъци с израелската полиция.

Миналата седмица имаше сцени на насилие, след като израелската полиция щурмува джамията, заявявайки, че "агитатори" са се барикадирали вътре и поклонници.

Йордания, която управлява религиозния комплекс, предупреди за катастрофални последици, ако полицията нахлуе в джамията.

Вижте също Един убит и 7 ранени туристи при нападение с кола в Израел. Нетаняху мобилизира сили срещу "терористите"