Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един убит и 7 ранени туристи при нападение с кола в Израел. Нетаняху мобилизира сили срещу "терористите"


Нападателят е бил застрелян от полицията, след като е блъснал група хора
Нападателят е бил застрелян от полицията, след като е блъснал група хора

Италиански турист беше убит, а други седем бяха ранени при атака с кола близо до плаж в израелския град Тел Авив в петък вечерта, съобщиха местните медии.

Кадри от мястото на инцидента показват обърната кола близо до крайбрежна алея и израелски полицай, който открива огън. Местните власти съобщиха, че заподозреният е застрелян, предаде Би Би Си.

Нападението се случва, след като две сестри с британско-израелско гражданство - на 16 и 20 години, бяха убити, а 48-годишната им майка им ранена при стрелба в окупирания Западен бряг по-рано в петък. Те живеят там и са имигранти от Обединеното кралство.

Атаките бяха извършени часове, след като израелските военни нанесоха въздушни удари по цели, принадлежащи на палестинската въоръжена групировка Хамас в Южен Ливан и Ивицата Газа. Военните казаха, че ударите са били отговор на нападение с 34 ракети, изстреляни от Ливан към Северен Израел в четвъртък, за което обвиниха групировката.
Полицията в Тел Авив съобщи, че в 21, 25 местно време 45-годишен мъж е карал автомобил Kia по крайбрежната алея, като е блъснал няколко пешеходци. След удара колата се е преобърнала.

Полицай от близката бензиностанция е чул суматохата и след като е изтичал е видял шофьора на колата „да се опитва да посегне към нещо, което прилича на пушка, което е било с него“, след това „го е неутрализирал". Източник от израелските служби за сигурност съобщи, че нападателят е израелски арабин от град Кафр Касем.

Здравните власти съобщиха, че от всички пострадали седем туристи трима са със средно тежки наранявания, а четирима с леки наранявания.

Италианският външен министър каза, че Израел е идентифицирал убития като италианския гражданин Алесандро Парини.

В Twitter италианският премиер Джорджия Мелони изрази „дълбоката си скръб“ от смъртта на Парини и определи нападението като „страхливо“.

След инцидента израелският премиер Бенямин Нетаняху мобилизира полицейски и армейски резервисти като част от усилията за борба с тероризма, съобщи кабинетът му. Той посети мястото на стрелбата на Западния бряг.

"Силите ни работят на терен по горещи следи на терористите. Въпрос на време е да ги заловим и да ги подведем под отговорност", каза той.

Напрежението нараства след две нощни нападения на израелската полиция в йерусалимската джамия Ал-Акса - третото най-свещено място на исляма - по-рано тази седмица.

Това предизвика жестоки сблъсъци с палестинците в джамията и предизвикаха гняв в целия регион.

Ракетите, изстреляни от Ливан, образуваха най-голямото подобно нападение от 17 години.

Хамас не потвърди, че е изстреляла ракетите, но лидерът ѝ Исмаил Хания, който беше на посещение в ливанската столица Бейрут по това време, каза, че палестинците няма да "седят със скръстени ръце" пред лицето на израелската агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG