"Силен и способен съюзник". Всички членки на НАТО ратифицираха присъединяването на Финландия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и президентът на Финландия Саули Нинистьо по време на церемонията по посрещането в президентския дворец в Анкара, Турция, 17 март 2023 г.

Tурският парламент одобри законопроекта за ратифициране на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО, съобщиха международните агенции в четвъртък.

Така Турция стана последната, 30-а членка на НАТО, ратифицирала присъединяването, като по този начин Финландия получи правно основание за пълноправно членство в алианса.

Депутатите в Анкара одобриха законопроекта късно вечерта. Всички 276 участници в заседанието подкрепиха проектозакона. По време на пленарното заседание турските депутати отбелязаха, че на този етап няма сериозни проблеми в отношенията между Турция и Финландия от гледна точка на интересите на Анкара в борбата срещу тероризма.

Те казаха още, че Швеция, която кандидатства за членство в НАТО заедно с Финландия, засега не е изпълнила исканията в рамките на подписания с Турция меморандум и все още не е готова да стане част от алианса.

Одобреният текст ще бъде изпратен на президента Реджеп Тайип Ердоган за одобрение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането, като написа в Туитър, че това ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-безопасно", предаде Франс прес.

Финландският президент Саули Нинистьо благодари на 30-те страни членки на НАТО за тяхната подкрепа. „Искам да благодаря на всички за доверието и подкрепата“, каза той в изявление и пожела „възможно най-скоро“ приемане на Швеция. "Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на алианса", добави Нинистьо.

Финландия и Швеция подадоха кандидатури през май 2022 г. на фона на руската война в Украйна, започнала близо три месеца по-рано.

Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, като казаха, че ще сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

Вижте също Възраждането на НАТО. Как Алиансът се адаптира към новата глобална среда