"Натоварване в посока Дубай". МВР заговори за нови обвинения за строежа на "Хемус"

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров

Предстои повдигане на нови обвинения за пране на пари покрай строежа на АМ "Хемус", каза главният секретар на МВР в интервю за Нова телевизия.

"Производството е за пране на пари и също е в напреднала фаза. Предстоят повдигане на обвинения и по него. Не искам да изпадам в подробности, защото натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече. Честа практика е лица със значителни материални възможности да потеглят в тази посока. За да не се засилват тези тенденции, няма да разкривам подробности", каза Петър Тодоров в събота сутринта.

Изказването му идва на фона на ареста през седмицата на шефа на строителната фирма "Хидростой", свързана с ремонти и изграждане на слотове на автомагистралата - Велико Желев.

След него строителния магнат обяви намерение да премести бизнеса си изцяло извън България, въпреки че свързани с него фирми от години получават големи обществени поръчки за строителни дейности от държавата.

Вижте също "Вече сме се отвратили от бизнес средата". Велико Желев обмисля да изнесе бизнеса си от България

В понеделник вечерта председателят на борда на директорите на "Хидрострой" беше задържан по обвинение за нанасяне на телесна повреда на свой служител, което после беше преквалифицирано в изнудване. Обвинения, свързани с ремонти и строежи на пътища обаче не му бяха повдигнати.

Във вторник Желев беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева.

Your browser doesn’t support HTML5

От държавен служител до строителен магнат. Кой е Велико Желев

По думите на главния секретар на МВР органите на реда разполагат и с информация за злоупотреби със средства за строителство на язовири, пътища, жп инфраструктура.

Според Тодоров в строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс, който не е ползван по предназначение. В основата на замесените фирми стоят "хора с икономически възможности", каза още той.

Вижте също МВР разследва за корупция политици, сред които има изненадващи имена, каза Демерджиев