Путин обеща "повишено внимание" към ядрения арсенал на Русия с нови ракети и подводници

Владимир Путин в Лужники по време на митинг-концерт, посветен на Деня на защитника на Отечеството - 22 февруари.

Руската армия ще започнe разполагане на първите пускови установки с новите ядрени ракети "Сармат" и доставки на хиперзвукови ракети "Кинжал" и "Циркон", както и на атомни подводници. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на речта си по повод Деня на защитника на отечеството - 22 февруари.

"Повишено внимание, както и преди, ще бъде отделено на укрепването на ядрената триада", каза той във видеообръщение, публикувано на сайта на Кремъл.

Само ден по-рано излезе информация, че Русия е направила неуспешен опит да тества новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" преди годишнината от нахлуването в Украйна - на 24 февруари. Изстрелването се е провело по време на посещението на президента на Съединените щати Джо Байдън в Киев.

Русия ще продължи серийното производство на хиперзвукови комплекси с въздушно базиране "Кинжал" и ще започне масови доставки на хиперзвукови ракети с морско базиране "Циркон" за въоръжените сили, каза още Путин. През следващите няколко години към руските военноморски сили ще се присъединят и три атомни подводници от проекта "Борей-А".

Според руския президент военните трябва да получат "нови ударни системи, разузнавателна и комуникационна техника, безпилотни самолети и артилерийски системи".

Вижте също "Голяма грешка". Руската Дума единодушно прие решението на Путин за ядреното оръжие

Преди два дни, по време на годишната си реч към нацията, Путин каза, че Министерството на отбраната и "Росатом" трябва да осигурят готовност за изпитване на ядрено оръжие, ако САЩ предприемат същото.

Освен това той съобщи, че Москва ще преустанови участието си в Договора за съкращаване на стратегическите въоръжения (Нов СТАРТ), който регулира броя на ядрените бойни глави и балистичните ракети, с които разполагат САЩ и Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече това решение на Москва "достойно за съжаление и безотговорно". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг добави, че решението "разрушава цялата архитектура за контрол на въоръженията".

Договорът предвижда Русия и САЩ да намалят броя на разположените ядрени бойни глави до 1550, на междуконтиненталните балистични ракети, на балистичните ракети, изстрелвани от подводници, и на тежките бомбардировачи до 700.

Вижте също Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители