Заплати, пенсии, данъци. Какво ново влиза в сила и поевтинява от 1 януари

БНБ повишава основния лихвен процент

Годината започва с промени - от 1 януари влизат в сила нови цени на винетките и природния газ, нова минимална заплата, изменения в данъци и социални плащания, както и различни условия за пенсиониране. А в градския транспорт в София вече ще се пътува с електронни билети.

Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо досегашната от 710 лв. Повишението ще струва на бюджета за една година над 300 млн. лв.

С 22 на сто се увеличава и линията на бедност - от 413 на 504 лв.

По-висок вече е и прагът за регистрация по ДДС - 100 000 лева. Досега прагът беше 50 000 лв. 9-процентните намалени ставки, въведени заради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и използването на спортни съоръжения също се удължават с една година. През декември парламентът реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.

По-евтини с 10% вече са електронните винетки. Годишната струва 87 лв., с 10 лв. по-малко. Тримесечната винетка поевтинява от 54 лв. на 48 лв., а месечната - от 30 на 27 лв. Седмичната и уикенд винетката ще се купуват съответно с два и един лев по-малко и ще струват 13 и 9 лв.

Отпада обаче мярката за подпомагане на шофьорите с отстъпка от 25 стотинки на литър заредено гориво.

В края на деня на 1 януари Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. През декември от "Булгаргаз" поискаха 204.53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси. Следователно сега природният газ поскъпва с 22%, а не 40%, каквото беше първо искане на държавния доставчик.

Въпреки увеличението, цената на парното отопление за битовите клиенти няма да се увеличи, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Вижте също Путин позволи на "неприятелски" страни като България да платят дълговете си за газ във валута

Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, вече ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече.

За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната подкрепа се увеличава с близо 30 лв. и вече е 151,20 лв.

Изискванията за навършени години и осигурителен стаж се увеличават по график, който беше приет още през 2015 г. През 2023 г. мъжете придобиват право на пенсия при навършени 64,5 години и осигурителен стаж от 39 години и 4 месеца. Условието за за възраст нараства с два месеца, а за стаж - с един.

Жените вече получават право на пенсия при навършени 62 г. - с два месеца повече, отколкото пенсиониралите се през 2022 г. Второто изискване е да са натрупали 36 години и 4 месеца стаж, също с два месеца повече.

Увеличението ще продължи в годините докато не достигне до 65 г. с 37 г. стаж за жените и 65 г. и 40 г. стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 г., а за жените - през 2037 г.

БНБ повишава основния лихвен процент на 1,42 %. Плавното му повишение започна още през октомври заради инфлационните процеси. ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някои левови кредити. Увеличаването е на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

В столичния градски транспорт вече се пътува с електронни билети за време, които задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство. Предлага се и нов вид превозен документ - 24-часова карта за неограничен брой пътувания с всички видове транспорт, като цената е 6 лева. Има и 72-часова карта за 15 лева, както и седмична с два безплатни дни. Отпадат превозните документи на хартия.

Вижте също "Край на манипулирането на пазара от "Газпром". Страните от ЕС се договориха за таван на цената на газа