"Историческата правота е на наша страна". Путин се закани да не позволи Западът да унищожи Русия

За първи път руският президент не говори от Кремъл, а от военен щаб, заобиколен от военнослужещи

Руският президент Владимир Путин отправи най-дългото си новогодишно обръщение за 22 години управление - 9 минути, в което каза по повод войната в Украйна: "Нравствената и историческа правота е на наша страна".

Той припомни анексирането на четири украински региона - т.нар. Луганска и Донецка народна република, Запорожие и Херсонска област, като ги нарече исторически руски земи.

Форматът на словото също не беше обичаен - той не говори сам в Кремъл, а от щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, заобиколен от млади военнослужещи.

"Това беше година на трудни и необходими решения, на важни стъпки към осигуряването на пълния суверенитет на Русия и мощното консолидиране на нашето общество", каза Путин.

Вижте също Путин позволи на "неприятелски" страни като България да платят дълговете си за газ във валута

И се закани страната му никога няма да отстъпи пред опитите на Запада "да използва Украйна като инструмент за унищожаване на Русия".

Според него години наред западните елити лицемерно са уверявали в своите мирни намерения, но са излъгали за мира.

"Всъщност по всякакъв възможен начин те насърчаваха неонацистите, които извършваха открит тероризъм срещу цивилни в Донбас", каза Путин, който използва това твърдение като повод за военната инвазия.

Президентът поздрави с настъпването на новата година участниците в "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната. По думите му руските военни са нахлули в съседна Украйна, за да "се борят за своята родина, за истината и справедливостта, за да бъдат надеждно гарантирани мирът и сигурността на Русия".

Путин добави, че 2022 година е поставила много неща на местата им, ясно е разграничила "мъжеството и героизма от предателството и малодушието" и е показала, че няма по-голяма сила от "любовта към близките, от верността към другарите по оръжие и от предаността към Отечеството".

"Заедно ще преодолеем всички трудности и ще съхраним величието и независимостта на нашата страна. Ще триумфираме, за нашите семейства и за Русия", каза още руският държавен глава.

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че победата в Украйна е "неизбежна", като похвали героизма на руските войници, които се бият в момента, и на тези, които са загинали по време на 10-месечната война.

Докато Владимир Путин произнасяше речта си, дойде информация за нови ракетни удари по няколко украински области, включително столицата, при която има убит и ранени.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се обърна към руснаците на руски език, коментирайки новогодишното обръщение на Путин:

"Вашият лидер иска да покаже, че има зад гърба си военните, но че той е отпред. Но той се крие. Крие се зад военните, зад ракетите, зад стените на резиденциите и дворците си.
Той се крие зад гърба ви и подпалва страната ви и бъдещето ви".

Вижте също "Има само едно пожелание и то ще се сбъдне без чудо". Зеленски прогнозира победа за Украйна

Зеленски каза още, че терорът няма да бъде простен.

"Никой на света няма да ви прости. Украйна няма да ви прости!", добави той.

Вижте също "Подведен от любовта си към лукса". Разследване свърза Путин с яхти, дворец и 1 млрд. долара