ЕС и САЩ призоваха за деескалация на напрежението в Северно Косово

Блокада в Северно Косово

ЕС и САЩ призоваха за деескалация на напрежението в Северно Косово. През последните дни местните сърби издигнаха барикади по пътищата, стигна се до престрелки с косовската полиция, а зашеметяваща граната беше хвърлена по автомобил на мисията на Европейския съюз (ЕС) в Косово. Засега няма информация за пострадали.

До поредните протести се стигна, след като властта в Прищина продължи с плана си за бракуване на сръбските регистрационни автомобилни табели.

Допреди войната за независимост през 1998 и 1999 г., Косово беше част от Сърбия. Независимостта на Косово беше обявена през 2008 г. и е призната от САЩ и почти всички държави от ЕС, включително България, но не и от Сърбия и Русия.

Етническите сърби в северната част на Косово, които не признават властта в Прищина, продължават да използват автомобилни табели, издадени от сръбските институции след края на войната. Те се считат за незаконни от косовското правителство, но бяха позволени досега в четири северни общини със сръбско мнозинство.

Последните протести бяха предизвикани от ареста на 10 декември на бившия полицай Деян Пантич, който е етнически сърбин. Той беше част от масовото протестно напускане на сърби от полицията миналия месец.

Сърбите поставиха шест пътни блокади в знак на солидарност с Пантич, който е обвинен в тероризъм, заради нападения на държавни учреждения, офиси на избирателната комисия, както и полицейски служители и служители на избирателната комисия в Северно Косово.

След ареста на Пантич сръбски официални лица предложиха да бъдат изпратени сръбски военни и полицаи през частично признатата граница на балканските страни.

Блокада на пътя до Рударе, за която са използвани камиони, дарени от ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Косово и Сърбия да намалят напрежението. По думите му те "трябва да намерят път за слагане на край на сбиванията по улиците, на издигането на блокади".

Посолствата на САЩ в Прищина и в Белград направиха общо изявление във връзка с последните събития в Северно Косово. В него се призовава сърбите да премахнат веднага барикадите и да се сложи край на заплахите с насилие и всяването на страх.

Посолствата на САЩ в столиците на Косово и Сърбия изразиха пълна подкрепа към мироопазващите мисии на НАТО и ЕС в Косово - КейФор и ЕУЛЕКС. Американските дипломатически мисии осъдиха всички нападения над косовските и международните служби по сигурността.

Вижте също Вучич ще иска позволение от НАТО да разположи военни в Косово. Етнически сърби откриха стрелба