"Поразяващ ефект". Новите западни оръжия, които правят Украйна по-силна

Мобилната артилерийска ракетна система M142 HIMARS беше определена като една от ключовите причини, довели до контраофанзивата на украинската армия на фронта

В началото на войната Русия се смяташе за хегемон, който превъзхожда многократно Украйна с въоръжение. Месеци по-късно картината е различна. Западът започна да изпраща оръжие, а новите способности позволиха на Киев да организира успешна контраофанзива. Кои са оръжията, които играят ключова роля?

Мостове, които падат за секунди. Разрушени складове на десетки километри от фронта. Намаляване на пораженията, нанесени от руските ракети.

В последния месец така изглежда ситуацията с бойните действия в Украйна. Основна заслуга за това, според западните разузнавания, украинските военни сили, а и според някои признания на Москва, имат оръжията, които Западът предоставя на Киев.

Украйна разполагаше със западно и натовско въоръжение и преди началото на войната. Тогава негови символи бяха противотанковите системи Javelin и турският дрон „Байрактар“. Сега ситуацията е сериозно променена.

След като месеци наред западните страни се въздържаха от това да изпращат тежко въоръжение към Украйна, сега голяма част от тези бариери паднаха. Ракетни системи, артилерия, противовъздушна отбрана, дронове.

Всичко това вече влиза в арсенала на украинската армия. Кои са най-ефикасните оръжия и защо точно те позволяват на Украйна да обръща хода на войната?

Вижте също Какво оръжие се изпраща в Украйна и с какво то помага в бойните действия

Превъзходството на HIMARS от САЩ

Основното оръжие, което дори по думите на Володимир Зеленски променя хода на войната, е мобилната артилерийска ракетна система M142 HIMARS.

Именно тази система беше използвана за десетки удари дълбоко в тила на руската армия, които доведоха до разрушаването на командни постове, оръжейни депа, стратегически мостове и други.

Ракетната система е разположена върху високомобилен петтонен камион, а общата тежест, заедно със системата, достига до 16,2 тона.

HIMARS може да поразява цели на 80 км.

Системата разполага с 6 управляеми ракети, които се изстрелват за много кратък период. Те са с висока прецизност и това позволява на украинските сили да поразяват строго определени военни обекти, за разлика от масовото разрушение, което предизвикват руските ракети или използваните от руската армия касетъчни бомби.

Основното предимство на тази ракетна система е обсегът на ракетите, с които САЩ снабди Украйна. Прецизните удари, които се нанасят с нея, достигат до 80 км. Самите ракети пък притежават GPS насочване, с което ударите по руските цели стават още по-точни.

HIMARS се управлява от екип от трима души.

„Виждаме истински, измерим напредък, който украинската армия бележи с употребата на тези системи. Примерно украинците удариха над 400 цели с HIMARS и това имаше наистина поразяващ ефект“, каза началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Майли.

За сравнение системата с най-голям обхват, която Русия използва, е БМ-30 Смерч, чийто обхват е от 70 км.

Със системата HIMARS могат да бъдат изстрелвани и единични тактически ракети, които разполагат с обсег от 300 км. Засега САЩ не предоставят подобно оборудване.

Вижте също "Черен стършел" над руските позиции. Как работи дронът, с който ще разузнава Украйна

Американски ракетни системи от Европа

По примера на САЩ и европейските държави в продължение на месеци отказваха да предоставят необходимите на Украйна ракетни системи с голям обсег. Както Вашингтон обаче, така и те промениха позицията си по въпроса.

През юни, само дни, след като Джо Байдън обяви, че Киев ще получи сиsтеми HIMARS, министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс каза, че Обединеното кралство ще предостави шест системи M270 MLRS (от ракетна система за многократно изстрелване).

M270 MLRS

Системата е американска и е на въоръжение в армията на САЩ от 80-те. Използва се и от част от съюзниците в НАТО. На бойното поле оръжието е използвано във войната в Залива през 90-те, както и при инвазията в Ирак.

Подобно на HIMARS M270MLRS изстрелва ракети с обхват до 80 км. През годините производителите от „Локхийд Мартин“ извършват редица подобрения, както по отношение не бронирания корпус, така и по самата ракетна система, като се подобрява значително точността ѝ, за да се доближи до възможностите на HIMARS.

По подобие на HIMARS M270 MLRS също може да поразява цели до 80 км.

Освен Великобритания, Германия и Норвегия бяха другите страни, които обявиха, че ще изпратят подобни системи в Украйна. През септември правителството на Олаф Шолц съобщи, че за Киев ще бъдат изпратени допълнителни два, към вече доставените три броя M270MLRS.

Гаубици от Словакия и Полша

За разлика от България, други държави от Източна Европа, някои от които с неголям отбранителен капацитет, не се въздържат от това да изпращат оръжие в Украйна.

Словакия изпрати в Украйна съветските си системи за противовъздушна отбрана С-300. Това обаче не е всичко.

Словакия предостави преди месеци системите си С-300 на Украйна

Братислава обеща и осем 155-милиметрови самоходни гаубици „Зузана“. Това е подобрена версия на произвежданите в Чехословакия през 70-те години гаубици DANA.

Словашките 155 мм гаубици "Зузана"

Друга от 155 мм гаубици на въоръжение в НАТО, която беше доставена в Украйна, е полската AHS Krab. Полските власти съобщиха за изпратени 18 от тези оръжия в Украйна, а през септември стана ясно, че едно от тях е било изгубено заради техническа неизправност. Те имат обсег от между 30 и 40 км.

Полската самоходна гаубица Krab на фронта в Украйна

Въпреки критиките към Германия, които Украйна отправи по повод бавните реакции на Берлин, германското оръжие също е налично на фронта. До средата на юли заедно с Нидерландия, Германия изпрати 12 Panzerhaubitze(PzH) 2000. Това също е 155 мм самоходна гаубица, която започва да се произвежда в Западна Германия през 80-те и 90-те. Както част от останалите оръжия, които се изпращат в Украйна, и PzH2000 търпи подобрения през годините. Една от системите, добавени след подобрения, успешно изстрелва снаряди на повече от 60 км.

Германската PzH 2000

Германия обеща да предостави общо 100 PzH2000 за Украйна.

Гаубиците на руската армия са Гиацинт-Б (2А36), която изстрелва снаряди на до 40 км, и Д-30, която за пръв път влиза на въоръжение в края на Втората Световна война и може да обстрелва цели на до 22 км.

С подобни оръжия разполага и Украйна.

Your browser doesn’t support HTML5

Първите германски гаубици вече са на фронта срещу руските сили в Украйна

Защита на небето от Норвегия (и САЩ)

В разгара на лятото една новина за действията на САЩ беше подмината. През юли Джо Байдън обяви на пръв поглед странното решение на Вашингтон да закупи за Украйна две от модерните противовъздушни системи NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). За пръв път новината, че те са били получени от украинските сили, беше потвърдена преди дни от Володимир Зеленски.

Системата NASAMS

Развитието на системата започва през 90-те и е съвместен проект на норвежката частна оръжейна компания KDA с американската „Райтеон текнолоджис“ в полза на норвежките военновъздушни сили. Системата се управлява от двама души. Едната батарея разполага с капацитет да изстрелва по 12 ракети в радиус между 30 и 50 км. Радарните системи пък откриват и фиксират цели в радиус от 120 км. Целите, които могат да бъдат поразени от системата, могат да се намират на между 21 и 35 км. височина.

Според специалисти NASAMS е по-добра система от американските "Пейтриът"

Според експертите NASAMS е по-ефикасна система от американските „Пейтриът“, а за това свидетелства и фактът, че подобни системи се използват за отбраната на въздушното пространство около Белия дом.

„Армията от дронове“

Дроновете се оказаха един от най-ефикасните методи, с които украинската армия отблъскваше руските атаки, особено в началото на войната. Освен за директни атаки те се ползват и за разузнаване. От август насам целта на украинските военновъздушни сили е да увеличат тази своя флотилия с още 1200 безпилотни апарати.

В това начинание се включиха и много граждани, които или даряват пари, или събират пари, купуват и изпращат техниката към бойното поле в Украйна.

Част от дроновете са комерсиални, като DJI matrice 300. Украинските военни обаче правят специални модификации и им добавят инфрачервени камери и увеличават периметъра, в който могат да летят.

DJI Matrice 300 в Украйна

Друг от разузнавателните апарати е UJ-22. Интересното при този безпилотен апарат е, че той е с бензинов двигател. Той може да лети на височина до 6000 м в продължение на 10 часа.

UJ-22, който е на разположение на украинската армия

Заедно с придобиването на все повече безпилотни самолети украинската армия си постави за цел и обучението на около 2000 души, които да оперират с тях.

Един от украинските войници, които пилотират дронове

Вижте също "Почти свободен". Как един затворник е вербуван да се бие и да умре в Украйна