Служебното правителство пита Конституционния съд за ключово правомощие на главния прокурор

Крум Зарков

Служебното правителство ще изпрати до Конституционния съд искане за тълкуване на правомощията на главния прокурор, съобщи в сряда служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Искането се отнася до практиката на ръководителя на държавното обвинение да възлага на прокурорите да извършват проверки във всички сфери на управление и на всички административни нива.

По думите на Зарков искането за тълкуване е илюстирано с примери от практиката, включително разпоредени проверки на притежателите на разрешителните за оръжие, проверки на пътната настилка и сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии. Примерите са взети от официални доклади за дейността на прокуратурата и съобщенията на нейната пресслужба.

“[Това са] все важни въпроси, но за които има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности”, каза Зарков.

В същото искане кабинетът иска Конституционният съд да обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с възлаганите от прокуратурата проверки.

Въпросът, който правителството отправя към Конституционния съд, е: “Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива.”

“Ние смятаме, че това не е допустимо”, каза Зарков. “Безспорно е, че главният прокурор и прокуратурата са изключително важни държавни институции, но те не може да се опитват да заместват държавата и всичките ѝ органи. Не и ако се опитваме да живеем в демократична държава”, каза министърът на правосъдието.

Вижте също "Да се оттегля? Когато преценя." Как се сваля главен прокурор