Пътни фирми протестират в София и страната. Управляващите искат да платят само на "коректния бизнес"

Служители на фирми за пътно строителство на протеств в София

Представители на фирми за пътно строителство протестираха в сряда в София и в други големи градове в България. Протестът е обявен от Българската браншова камара “Пътища” и е планиран за три дни - сряда, четвъртък и петък.

Браншовата камара критикува управляващите от “Продължаваме промяната” и посочи няколко повода за своя протест - че на фирмите от сектора не са платени 720 млн. лева и това поставя под въпрос поддръжката на пътищата през зимата и че не е проведено заседание на парламентарна комисия на 21 юли, на което трябваше да обсъди плащането и да се разгледат законови промени за индексация на цените в строителството.

Заседанието на парламентарната комисия беше проведено на следващия ден и законовите промени бяха приети на първо четене.

Вижте също "Така работим". Какво се крие зад протестите на пътните фирми

Протестите идват на фона на новината, че агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата.

Правителството не е било информирано за решението и не е съгласно с него. То предпоставя поддръжката на пътища да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, въпреки че в тях има нарушения, каза на брифинг в сряда в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

На същия брифинг депутатът от “Продължаваме Промяната” Настимир Ананиев, който е и председател на парламентарната комисия по регионална политика, коментира и въпроса с плащането на пътните строители.

Протест на пътни фирми в София на 27 юли 2022

“Искаме да се разплатим, но с коректния бизнес. Това са около 20% от заданията, които са проверени. Другите трябва да бъдат проверени от ДНСК. Трябва да се провери по какъв начин се е случвало строителството, защото имаме сигнали, че на места не се е случвало, но се очаква да бъде платено”, каза Ананиев.

Това се отнася за договорите с фирмите, които получаваха най-големите поръчки при управлението на ГЕРБ. Сегашните управляващи откриха нередности в договорите с тези фирми, които се изразяват в това, че са им възложени повече дейности от предвидените в договорите, за които се очаква да им бъде платено. Затова правителството искаше да обяви нови поръчки и да сключи нови договори за поддръжка на пътища.

Протестът на пътните строители в сряда, четвъртък и петък ще се проведе на 20 места в цялата страна.

Вижте също Какъв е проблемът с парите за пътища, за които спорят ИТН и ПП

Протест на пътни фирми във Варна на 27 юли 2022

Протест на пътни фирми в Русе на 27 юли 2022

Протест на пътни фирми в Бургас на 27 юли 2022