България напомни на Европейския съюз, че не признава македонския език

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска. Снимката е архвна

България представи едностранна декларация пред другите държави от Европейския съюз (ЕС), в която напомни, че не признава македонския език. Това се случи в понеделник вечерта по време на срещата, на която страните от ЕС се съгласиха да дадат начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания.

България не признава македонския език като самостоятелен език и го смята за вторично кодифицирана норма на българския книжовен език. Това е записано в рамковата позиция от 2019 г.

Т.нар. френско предложение, което позволи да бъде оттеглено българското вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, предвижда “едностранните декларации на България и Северна Македония по повод македонския език да бъдат взети под внимание”.

Това е поводът България да представи декларацията си в понеделник.

“Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително „обогатен“ с местни форми, като по този начин се симулира „естествен“ процес, базиран на диалектна форма”, гласи българската декларация, изпратена от Министерството на външните работи.

Вижте също Преговорите започват, но не съвсем. Кое е последното препятствие по пътя на Скопие към Европа

В нея се добавя, че нищо в процеса на преговори не трябва да бъде тълкувано като признаване от България на македонския език.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Поводът бяха спорове за езика и историята.

София оттегли ветото си след като българския парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. То предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС.

Македонският парламент също одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си. Във вторник се провежда първата “политическа” междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС.

Същинските преговори обаче ще започнат едва след като влязат в сила исканите от България конституционни промени, с които българите да бъдат включени в македонската конституция като държавотворен народ.

Вижте също Вече се е случвало. Как френското предложение за Скопие заприлича на една забравена история