БСП няма да изпрати представител в българската делегация в Украйна

Корнелия Нинова

БСП няма да изпрати свой представител в българската делегация, която ще посети столицата на Украйна Киев. Това съобщи пресцентърът на партията след заседание на Изпълнителното бюро. Социалистите потвърдиха позицията си срещу предоставяне на военна помощ на Украйна.

“Обединяваме се около позицията, че е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната”, пише в съобщението на партията. Левицата подкрепя изпращането на всякаква помощ “без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия.”

БСП е единствената партия от управляващата коалиция, която се обяви срещу изпращане на военна помощ за Украйна. Левицата заплаши на напусне управлението, ако бъде взето решение за предоставяне на оръжия и боеприпаси.

Вижте също "Просто не е вярно". Въвлича ли се България във война, ако изпрати военна помощ на Украйна

Българската делегация ще пътува до Киев в сряда. Премиерът Кирил Петков покани коалиционните си партньори да изпратят свой представител. Досега е потвърдено участието на Станислав Балабанов от “Има такъв народ” и Калоян Икономов от “Продължаваме промяната”.

Основната цел на посещението по думите на Петков е да се видят нуждите на хората в Киев от място. По време на посещението ще бъдат доставени и обещаните каски и бронежилетки.

Посещението в Киев беше обявено след визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България. Той призова страната да “заеме позиция” и да изпрати оръжия на Украйна. Във вторник вицепремиерката на Украйна Олга Стефанишина каза, че Киев ще поиска от българската делегация предоставяне на военна помощ и подкрепа за членството на страната в Европейския съюз.

Ръководството на БСП каза също, че очаква решението за подкрепа за Украйна “да бъде взето в София, след консултации между коалиционните партньори”.

“Демократична България” подкрепя отпускането на военна помощ и постави предоставянето ѝ като условие за участието си в коалицията. “Има такъв народ” също подкрепя изпращането на военна помощ. “Продължаваме промяната” не е заела категорична позиция. В понеделник премиерът Кирил Петков започна дарителска кампания за оръжия за Украйна.

От опозиционните партии ГЕРБ и ДПС подкрепят предоставянето на военна помощ на Украйна, а “Възраждане” е против.

Вижте също "И да изнасилваш украинките, нали?" Какъв е интимният свят на един руски десантчик