Ами ако те застигне собственият ти пожар? Сергей Йолкин за Свободна Европа

Карикатура на Сергей Йолкин.

Руският карикатурист Сергей Йолкин (Сергей Ёлкин) напусна Русия и сега е в България. „Бъдещето е в мъгла“, написа той във Фейсбук.

Тук публикуваме първата от карикатурите, които Йолкин създава специално за Свободна Европа.

Сергей Йолкин е архитект по образование, който е работил и като главен редактор на регионално издание. От 1999 г. е професионален карикатурист. В последните години рисува за Радио Свобода и Дойче веле. Той е водеща фигура в руската политическа сатира.

Негова запазена марка е изображението на малко човече с хилави крайници и голям вирнат нос, в което публиката разпознава президента Путин.

Хиляди руски граждани напуснаха страната си в последната година. Този процес на емиграция започна след полицейското насилие, приложено към хората, защитавали руския опозиционер Алексей Навални в началото на 2021 г. Той се усили с ожесточаването на репресивните мерки срещу неправителствени организации и медии през лятото и есента.

След като Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. Кремъл въведе нови форми на цензурата, които предвиждат и наказание със затвор. Много повече хора заминаха, като се позоваха на риск за тяхната сигурност.

Вижте също "Азбуката си е с мен". Как Кремъл създаде нова политическа емиграция