Защо Вучич и Орбан са поучителен пример за България

Димитър Бечев

Сърбия, Унгария, България - има много прилики, но има и разлики. Особено в първите две страни популистите се радват на успехи. Триумфът на Вучич и Орбан обаче трябва да бъде поучителен пример за България, пише Димитър Бечев.

Миналия октомври публикувах коментар със заглавие „Идва ли край на популизма в Източна Европа“. Отговорът за съжаление е не.

На 3 април Виктор Орбан постигна четвърта поредна победа в Унгария, печелейки 54% от гласовете в национален мащаб. Опозиционният блок Обединени за Унгария е с 20 пункта назад. В съседна Сърбия пък Александър Вучич си извоюва нов президентски мандат още на първия кръг, а неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) запази преднина в парламента, въпреки че няма мнозинство.

Изборният триумф на Орбан и Вучич е безспорно доказателство, че както те, така и техният модел на управление продължават да се радват на популярност в Централна Европа и Западните Балкани.

Кое обяснява успеха на популистите?

Триумфът на популистите

На първо място успехът им се дължи на това, че контролират политическия терен. Надпреварата с опозицията не е при равни условия.

Най-фрапиращият пример са медиите. След дванадесет години във властта Орбан контролира повечето телевизионни канали, печатни издания, а и все по-голяма част от новинарските портали в интернет.

Кандидатът на обединената опозиция Петер Марки-Зай е получил едва 5 минути ефирно време и посланието просто не е стигнало до гражданите. Нещо повече, Орбан съумя да представи Марки-Зай, консервативен политик и някогашен член на управляващата Фидес, като марионетка на бившия премиер-социалист Ференц Дюрчан.

Вижте също Изток срещу Запад и малко порно. Какво ще избере Унгария в неделя

Демократичната коалиция, оглавявана от Дюрчан, е част от опозиционния блок. Подобно е положението и в Сърбия, където телевизиите и популярните таблоиди са лоялни на Вучич, разчитайки и на финансиране от държавата. Публичните средства се използват безогледно и за предизборна агитация в полза на властимащите.

Другият изпитан трик е манипулацията на изборните правила. Смесената избирателна система в Унгария - национална листа плюс 106 едномандатни района, в които се гласува само в един кръг и побеждава събралият най-много гласове – дава огромно предимство на Орбан.

С малко над половината гласове той си осигури супермнозинство от 135 депутата в 199-местния парламент. Подобен беше и резултатът след предишните избори през 2018 г., когато Фидес дори не мина 50-процентовата граница.

Третият способ са паричните потоци и клиентелни зависимости. След толкова години на власт Вучич и Орбан имат много лостове на влияние в малките градове и селските райони. Без значение дали става дума за назначения в публичния сектор, разпределение на държавни парти или пък на евросредства, похватите са стари и изпитани.

И няма защо да се залъгваме: Фидес – и в доста по-малка степен СНС – се радват на популярност, понеже една част от обществото гледа на тях като на механизъм за социална подкрепа и материално облагодетелстване. Унгария е по-яркият пример в това отношение, тъй като държавата е по-богата и съответно разполага с повече възможности да си купува подкрепа.

„Мир, стабилност, Вучич“

Вучич и Орбан изкараха късмет и покрай войната в Украйна. Сръбският лидер представи себе си като гарант на мира и стабилността. От една страна той отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, от друга се конкурираше с крайнодесни кандидати като Бошко Обрадoвич (от движение „Двери“) или Милица Джурджевич Стаменковски (от „Заветници“), които са на крайни антизападни позиции.

Вижте също Защо Европа си затваря очите за близостта на Сърбия с Путин

Вучич безспорно е кандидат на статуквото и това досега му носеше негативи. Срещу него наскоро се мобилизира широк протестен фронт, когато буквално целият политически спектър се обяви против инвестиционния проект на минната компания „Рио Тинто“.

В условия на война обаче и то в страна, където спомените от катастрофален конфликт и международни санкции са живи, статуквото е по-добрата политическа опция. Неслучайно изборният лозунг на СНС беше променен от „Делата говорят“ на „Мир, стабилност, Вучич“. Вместо рязане на лентички, откриване на магистрали и фабрики, обещание, че Сърбия няма да пострада от новата война в Европа.

Брюкселски бюрократи, Сорос, Зеленски

В Унгария се случи нещо подобно: властта раздуха и използва страховете на хората. Орбан увери гражданите, че оставането му на власт е гаранция страната да не бъде въвлечена в конфликта.

Обединената опозиция беше представена от проправителствените медии като безотговорни авантюристи, заради които Унгария може да плати скъпо и прескъпо.

Макар че прие на унгарска територия да бъдат разположени сили на НАТО с цел възпиране на Русия, Орбан публично отказа да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна. При това използва критичните думи, отправени по негов адрес от страна на Володимир Зеленски, за политически точки пред избирателите.

А когато в късните часове на 3 април стана ясно, че Фидес е спечелила убедителна победа, Орбан гръмогласно обяви, че е надделял над Зеленски, поставяйки го в списъка с външни врагове наред с „брюкселските бюрократи“ и Джордж Сорос.

А къде остава България

Унгарският и сръбският пример са поучителни за България. За съжаление много от съставките на техният модел на управление са налице и у нас.

Системната злоупотреба с публични средства, включително еврофондовете, завладените медии, липсата на прозрачност и държавните дела, антизападните настроения сред значителна част от електората са факт.

За добро или за лошо обаче в България нямаме лидер-популист, способен да концентрира в своите ръце власт в степента, в която Вучич или Орбан успяха. Борисов управляваше над десетилетие като част от властови картел с множество корпоративно-политически акционери, а не като едноличен властник. Корупцията по високите етажи е пречка за демократичното развитие на България, но също така и препятствие за консолидирането на авторитарна система.

За съжаление това може да се промени след време, ако на повърхността изплува по-способен политически предприемач. Тогава и членството в ЕС няма да ни помогне. Орбан, а пък и Марин льо Пен във Франция, показват защо.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Вижте също Войната на Балканите никога не е преставала