Българите подкрепят членството в ЕС и НАТО, както и твърда позиция спрямо С. Македония, гласят проучвания

77% от българите подкрепят оставането на страната в Европейския съюз, а 60% са „за“ това България да продължава да е член на НАТО. Това показва проучване на Маркет Линкс, поръчано от бТВ.

То е направено в периода 22-29 март и в него участие са взели 1029 души.

Освен положителното отношение към НАТО, 55% от участвалите в проучването смятат, че България не може да гарантира суверенитета си, ако не е част от военния съюз.

Повече от половината попитани – 53%, посочват, че одобряват хуманитарната и финансовата помощ, които София предоставя на Киев.

Вижте също Какво предлагат страните в Европа на бежанците от Украйна

Според 41% от анкетираните санкциите, които са наложени на Русия заради войната, която започна срещу Украйна, са справедливи. Повече от 1/3 – 34% са на обратното мнение.

46% от хората смятат, че в момента България не е обект на хибридна атака, като само 25% от анектираните смятат, че тече руска пропагандна кампания.

67% от анкетираните се обявяват за „неутралитет“ на страната в конфликта между Русия и България.

В същото време по-голямата част от хората подкрепят „твърдата позиция“ на България във връзка с членството на Северна Македония в ЕС. Според данни от проучване на Галъп интернешънъл болкан, публикувано в петък, зад това застават 68,9% от респондентите, а само 22,5% са на мнение, че София трябва да има „по-мека“ позиция спрямо Скопие. Резултатите са от телефонно проучване, извършено сред 800 души през февруари.

В сондажа 71% от допитаните са посочили, че за тях е по-важно да бъдат уредени отношенията между България и Севрена Македония, а не членството на западната ни съседка в ЕС.

60,8% смятат, че подкрепа за присъединяване към блока трябва да бъде дадена само при условие, че Скопие изпълни условията по договора, който има със София.

Вижте също Кой повтаря тезите на Путин за Украйна в България