Литва иска САЩ да разположат постоянни войски на нейна територия

Президентът на Литва Гитанас Науседа

Литва ще поиска от САЩ разполагането на постоянни американски войски в страната. Това стана ясно от изявление на президента на балтийската държава Гитанас Науседа в сряда.

Новината идва на фона на усилията на съюзниците от НАТО да засилят сигурността си заради опасенията от възможна руска военна интервенция в Украйна.

"Разбира се, ще говорим със САЩ, така че американските сили, които са [в страната] на ротационен принцип, да бъдат в Литва без прекъсвания", каза президентът на Литва пред журналисти. "Това би билo най-доброто подобрение на сигурността и политиката на възпиране, което НАТО може да осигури не само на Литва, но и на целия регион", добави Науседа.

От 2019 г. САЩ разполагат в Литва бойни групи от около 500 войници на принципа на редовни ротации. Други съюзници на НАТО също обявиха планове за увеличаване на броя на войските в Източна Европа и балтийските страни на фона на нарастващото напрежение с Москва. По-рано Холандия съобщи, че ще увеличи броя на своите войници в бойната група на НАТО в Литва от 270 на 350 души.

Междувременно в четвъртък продължават и дипломатическите усилия за решаване на кризата около Украйна. Британският премиер Борис Джонсън се очаква да посети Брюксел и Варшава, а министърката на външните работи на Великобритания, както и министърът на отбраната на страната пристигнаха за разговори в Москва. Отделно от това в Берлин ще се проведе среща между представители на Германия, Франция, Русия и Украйна.

Разговорите са част от дълбока дипломатическа криза, която започна в края на 2021 със струпването на над 100 000 руски военни по границата с Украйна.

Западът казва, че това е признак за планирано нападение, като предвижда санкции срещу Русия, в случай че то се осъществи. Москва отрича, че ще предприеме военни действия, и настоява за гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

Вижте също "Говорим си до смърт". Защо ЕС не успява да се противопостави на Путин