"Засилване на общата ни сигурност". Висш дипломат от САЩ посети София 

Американската посланичка Херо Мустафа (вляво) и Дерек Шолей разговарят с министъра на отбраната Стефан Янев и неговия екип

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей посети във вторник София, за да се срещне с вицепремиера Асен Василев, военния министър Стефан Янев и външната министърка Теодора Генчовска, съобщиха от американското посолство.

Сред обсъдените по време на срещите му теми са били стратегическото надграждане на българо-американските отношения, “засилването на общата ни сигурност и просперитет, както и продължаването на нашето тясно трансатлантическо взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

“Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси”, заяви Шолей, цитиран от посолството на САЩ в София.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, каза от своя страна министър Янев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Вижте също Две различни "Източни Европи". Кой как реагира на заплахата над Украйна

Пред Шолей той е акцентирал върху необходимостта от придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията на България за изграждане на тежка механизирана бригада.

По повод критичната ситуация на руско-украинската граница двамата са обсъдили възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението, както и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия.

Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита, допълниха от МО.

Междувременно Янев съобщи във вторник, че американски военни могат да се включат в българския батальон, който се очаква да се включи в учения на НАТО, демонстриращи "възпиращия потенциал" на алианса.

Посещението на съветника на Държавния департамент в българската столица е в продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 г.

Вижте също "Говорим си до смърт". Защо ЕС не успява да се противопостави на Путин