Нови престрелки по границата между Армения и Азербайджан. Съобщава се за една жертва и ранени

Арменски войници пре границата с Азербайджан. Снимката е архивна

По границата между Армения и Азербайджан има нови престрелки. Напрежението продължава вече трети ден, а Ереван и Баку се обвиняват взаимно в нарушение на примирието, което сложи край на военните действия в региона миналата година.

Министерството на отбраната на Армения публикува изявление на 10 декември, според което един арменски военен е убит, а няколко други са ранени “в резултат на нападателните действия на азерските сили”. По-рано Ереван съобщи, че арменските позиции в източната част на границата са нападнати от азербайджански сили.

Министерството на отбраната на Азербайджан от своя страна съобщи, че арменски отряди са нападнали позиции на азербайджанската армия в района на Калбачар и определи това като “провокация”.

Съобщенията за сблъсъци по границата започнаха преди три дни. Досега се знае за една жертва и няколко ранени, съобщават местните служби на Радио Свободна Европа.

Вижте също Кой какво спечели и какво загуби след примирието в Нагорни Карабах

Напрежението идва година след подписването на споразумение за прекратяване на боевете за отцепилия се регион Нагорни Карабах, които се възобновиха през 2020 г. Примирието беше подписано с посредничеството на Русия, а в района бяха изпратени руски и турски войници.

Армения и Азербайджан воюват от десетилетия за спорния район. След разпадането на СССР Нагорни Карабах е признат за част от територията на независим Азербайджан, но етническото арменско население, което представлява основната част от 150-хилядите жители на региона, отхвърля властта на Баку и има подкрепата на Ереван.

Вижте също Кога започват войните? 5 парчета от пъзела на име Нагорни Карабах