Николай Нанков и Петя Аврамова бяха разпитани от полицията за магистрала "Хемус"

Николай Нанков и Петя Аврамова

Бившите министри на регионалното развитие от ГЕРБ – Николай Нанков и Петя Аврамова, бяха разпитани във вторник в Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР във връзка с разследването за строежа на магистрала „Хемус“.

В края на миналата седмица вътрешното министерство обяви, че разследва пране на пари, данъчни измами, документни престъпления и неизгодна сделка във връзка със строежа на лот 5 от магистралата.

Нанков и Аврамова прекараха в сградата на ГДНП повече от час, след което излязоха заедно с адвокат Менко Менков и отрекоха твърденията на МВР за отклоняване на средства от строежа на магистралата. Аврамова обясни, че вече е давала обяснения по темата в Националната следствена служба, където тече отделно досъдебно производство за „Хемус“.

„До 12 май, когато съм била министър, не съм получавала сигнали от нито една структура на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че има нещо, което се строи в разрез със закона, за нередности по строителството на „Хемус“, каза тя, цитирана от БТА.

Нанков пък коментира, че първи, втори и трети участък на магистралата са строени със съответните строителни книжа.

„Всички аванси са обезпечавани по съответния законов ред. Всеки лев на българския данъкоплатец, разходван по строителството на „Хемус“ по ин хаус договорите, е обезпечен с надлежните документи, съгласно законодателството“, коментира Нанков, добавяйки, че нищо незаконно не е извършил.

Вижте също 60 млн. лв. в сакове и чували. МВР разследва пране на пари от строежа на "Хемус"

Адвокат Менков посочи, че полицията не им е представила никакви доказателства във връзка с извършваната проверка. По думите му има два идентични и категорични доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, в които е посочено, че не са извършвани никакви нарушения.

Според изнесената миналата седмица от МВР информация на четвърти и пети лот от „Хемус“ са извършвани строителни дейности, за които няма издадени разрешителни и в момента нито една фирма не поема отговорност за построеното.

По отношение на петия участък от строежа от полицията заявиха, че авансово са били платени над 84.1 млн. лв. на фирма „Водно строителство – Благоевград“. От тях 60 млн. лв. впоследствие са преминали през друго дружество, условно наречено от разследващите „буфер“, за да бъдат преведени на няколко „кухи фирми“ и накрая – изтеглени „в сакове и чували“ и следите им да се загубят.

Както Свободна Европа писа, по случая за 24 часа бяха задържани 14 души, сред които мажоритарният акционер във „Водно строителство – Благоевград“ Виктор Велев, както и представители и пълномощници на „кухите фирми“.

Ръководството на МВР смята, че същата схема е приложена и при авансовото финансиране на останалите 4 участъка от „Хемус“, които тепърва предстои да се доизграждат.

Вижте също "Mагистрала на зелено". МВР подозира десетки документни престъпления по строежа на "Хемус"