Талибаните празнуват „пълна независимост“ след изтеглянето на САЩ

Талибански войници са на пистата на летището в Кабул след окончателното изтегляне на американската армия.

Талибаните поеха пълен контрол над международното летище в Кабул, след като последният военен самолет на САЩ напусна пистата. Това бележи края на 20-годишното американско присъствие в Афганистан и най-дълго водената война от САЩ.

На 31 август в столицата се чуваха празнични изстрели във въздуха, с които талибанските бойци отбелязаха напускането на чуждестранните сили. Евакуацията в последната седмица беше хаотична заради големия брой афганистанци, които искат да избягат от управлението на талибаните.

Между 14 и 31 август Съединените щати и техните съюзници евакуираха над 123 000 чужденци и афганистанци в риск от Кабул. Евакуацията започна ден преди талибаните да превземат Кабул. Те бяха отстранени от власт от САЩ две десетилетия по-рано – през 2001 г.

След окончателното изтегляне на международните сили на летището в Кабул се виждат талибански бойци в пълна бойна екипировка, които изследват околностите и оставените съоръжения. На едно видео, публикувано от репортер на „Лос Анджелис Таймс“, се вижда как те влизат в хангар и оглеждат самолети, очевидно изоставени от американските сили.

По думи на американските командири всяко изоставено оборудване е било деактивирано. На летището говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза, че Афганистан е "придобил пълната си независимост" след изтеглянето на САЩ.

Your browser doesn’t support HTML5

Спасяването на афганистанския женски отбор по роботика

Той каза още, че ислямистката група иска да има „добри отношения със САЩ и света“, като същевременно предупреди, че победата на талибаните е „урок за другите нашественици“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че с приключването на военната мисия на САЩ в Афганистан „започва нова дипломатическа мисия.“ САЩ вече преустановиха дипломатическото си присъствие в Кабул, прехвърляйки службите в столицата на Катар, Доха. Все пак по думите на Блинкен Вашингтон ще продължи „неуморните си усилия“ да помогне на американците и афганистанците с американски паспорти да напуснат Афганистан.

Вижте също Конкуренти на талибаните. Кои са "Ислямска държава-Хорасан"