НС отложи актуализацията на бюджетите за здраве и осигуряване, както и избора на нов шеф на БНБ

Депутатите отложиха гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Предложението дойде от две от парламентарните групи – на БСП и „Демократична България“.

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно, има и други органи, регулаторни, и други, на които са им изтекли сроковете, това ръководството на банката може да си изпълнява функциите докато ние не си свършим нашата работа“, каза депутатът от левицата Румен Гечев.

Вижте също "Оформя се консенсус". Какво може да свърши парламентът, дори да не излъчи правителство

В подкрепа на предложението гласуваха от всички партии, с изключение на „Има такъв народ“, които бяха против и ДПС, които се въздържаха.

За четвъртък беше отложена и актуализацията на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Очаква се с актуализацията на бюджетите пенсиите да се увеличат средно с 12.5% от 1 октомври, което е заложено в предложенията на служебния кабинет. От „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и БСП искат увеличението да е още по-голямо. С поне 120 млн. лв. се очаква да бъде увеличен и бюджетът на здравната каса, за да бъдат налични средства за предстоящите нови усложнения на епидемиологичната обстановка.

Преди седмици президентът Румен Радев обвърза актуализацията на бюджета с връчването на два от мандатите за съставяне на правителство. Малко по-късно всички партии заявиха готовност да участват в процеса, но изразиха несъгласия около предложенията на служебното правителство.

Вижте също Фискална мъдрост: какво може да направи този парламент