САЩ наложиха мораториум върху извършването на екзекуции

Стая за екзекуции в щата Оклахома

Правният департамент на САЩ наложи мораториум върху провеждането на федерални екзекуции. Той ще продължи докато властите извършват цялостен преглед и оценка на налагането на смъртно наказание и всички процедури около извършването му.

„Правният департамент трябва да гарантира не само правата за всеки човек, който е попаднал в системата на наказателно правосъдие, които са му дадени от Конституцията и законите на САЩ, но също и честното и хуманно отношение към него“, каза главният прокурор на САЩ и правосъден министър Мерик Гарланд.

Вижте също Без резки движения. Външната политика на Байдън

Към мотивите си Гарланд добави и, че въпреки усилията на представителите на съдебната система, резултатите показват, че по-често смъртни присъди получават представителите на тъмнокожото население.

В последните месеци от управлението на Доналд Тръмп федералното бюро извърши 13 екзекуции. Тази серия беше най-дългата за един президентски мандат в последните 120 години. Това стана възможно, след като предшественикът на Гарланд – Уилям Бар спря 17 годишното замразяване на екзекуциите на федерално ниво.

В допълнение Бар спря използването на приетата процедура, в която осъденият бива инжектиран с три различни вещества и го замени само с употребата на пентобарбитал. Според адвокати и правозащитници обаче този химикал предизвиква болка и страдание у инжектирания.

По време на кампанията си Джо Байдън обеща да замрази провеждането на екзекуции на федерално ниво.

Вижте също "Това не беше бунт, това беше клане". Байдън почете събитията в Тълса