"Във върховата част на пика". Ангелов обяви, че България е в най-високата част на платото

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че в последните два дни България е "във върховата част на пика". На редовния брифинг за ситуацията с епидемията министърът отчете повишаване на новите случаи на COVID-19 в последните две седмици.

"Започваме да вървим в най-високата част на платото", каза Костадин Ангелов, предаде БТА.

Натиск върху болниците има в София град и в областите Бургас, Шумен и Варна. Към 1 април настанените в болници с усложнения от коронавирус са 10 093 души.

"Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото през втората вълна през ноември и декември миналата година, което се дължи на британския вариант на вируса", коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

На този фон от четвъртък отварят заведенията на открито, както и театри, кина и фитнеси с 30 на сто от капацитета си.

Костадин Ангелов коментира, че "единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните". В последните работни дни се поставят между 12 и 14 хиляди ваксини. Досега близо 7 % от възрастното население има поставена първа доза, а 95 хиляди вече са напълно ваксинирани. Това поставя България на последно място в Европейския съюз.

"Може би ние сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксината, стигат до нея и след това се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали", каза Ангелов.

Вижте също Как работят? Какви са разликите? Кои са готови и кои очакваме? Всичко за ваксините срещу COVID-19

Кабинетите за свободно ваксиниране, т.нар. зелени коридори, предлагат само ваксината на AstraZeneca, която някои хора не желаят. Министърът прогнозира, че до края на април ще има достатъчно ваксини и от другите производители - Pfizer и Moderna, за да може "хората да направят своя избор".

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че през април се очакват около 700 хиляди дози ваксини в България от различните производители. Очакват се и първите доставки от четвъртата одобрена ваксина в ЕС, тази на Johnson & Johnson. Това трябва да стане в средата на месеца.

В интензивни отделения в момента се лекуват 772 пациенти с COVID-19, което е 71 на сто от капацитета. Цялата болнична система разполага с общо 48 хиляди легла, успокои Ангелов.

Ангел Кунчев каза, че България е на трето място по смъртност от COVID-19 в Европа и на второ място на Балканите.

Вижте също "Няма и сянка от логика". Те днес отварят, но не знаят кога пак ще затворят