Защо български евродепутат се оказа санкциониран от Китай

Илхан Кючюк на предизборна среща в с. Света Петка, община Велинград. 16 март 2021 г.

Българският представител в Европейския парламент Илхан Кючюк (ДПС) няма право да влиза в Китай, Хонконг и Макао, а свързани с него фирми и организации нямат право да извършват дейност в Китай.

Кючюк се оказа един от десетте политици в Европейския съюз (ЕС), които бяха санкционирани от Пекин в понеделник. Действието на Китай е в отговор на санкциите, които няколко часа по-рано ЕС наложи на четирима китайски държавни служители заради участието им в нарушаването на човешките права на уйгурското мюсюлманско малцинство в западния район Синдзян. Към санкциите се присъединиха Съединените щати, Канада и Великобритания.

Илхан Кючюк е в списъка със санкционираните от Пекин заедно с още четирима евродепутати – Райнхард Бютикофер и Михаел Галер от Германия, Рафаел Глюксман от Франция и Мириам Лексман от Словакия. Санкционирани са също по един политик от Нидерландия, Белгия, Литва и двама учени от Швеция.

Обяснението на Пекин е, че тези 10 политици „сериозно увреждат суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация“.

Защо и Илхан Кючюк?

Самият Кючюк посрещна новината в България, където участва в кампанията на ДПС за парламентарните избори на 4 април.

„Предполагам, че е заради моята активна роля при номинирането на проф. Илхам Тохти за наградата „Сахаров“, каза по телефона за Свободна Европа Кючюк, на път за Никопол.

Илхам Тохти е икономист от уйгурски произход, който излежава доживотна присъда в Китай по обвинения в сепаратизъм. Застъпва се за правата мюсюлманското уйгурско малцинство в Синдзян. През 2019 г. Европейският парламент му присъди наградата за свобода на мисълта на името на руския дисидент Андрей Сахаров. Илхан Кючюк е сред номиниралите проф. Тохти.

„Аз съм човек, който винаги е говорил, че трябва да има активен диалог между Европейския съюз и Китай, но това не изключва и активен диалог по въпросите на човешките права и свободи“.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Правителството в Китай провежда "продължаващ геноцид" срещу етническите уйгури и нарушава Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН, твърди публикуван преди две седмици в САЩ експертен доклад.

„Опит за заличаване“

Според Илхан Кючюк, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел трябва винаги да поставя въпроса за уйгурите при срещите си с китайски представители.

„Данните, които получавачме, показват, че се прави опит за заличаване на културната и религиозна идентичност на населението. На мен ми е присъща защитата на човешките права и свободи. Така съм възпитан, че различието трябва да бъде уважавано. Това по никакъв начин не означава повече претенции по отношение на автономия“, коментира евродепутатът.

В понеделник вечерта в Брюксел председателят на Европейския парламент Давид Сасоли се е срещнал с останалите санкционирани евродепутати. Кючюк не е присъствал на срещата, защото е в България.

„Ние не сме изразявали лични пристрастия, ние сме изразявали европейски позиции. Решението Илхам Тохти да бъде отличен с наградата не е мое, то е на Европейския парламент“, казва Кючюк.

Той се е ангажирал с каузата, защото „Илхам Тохти винаги се е борил за това и мнозинството, и малцинството да съжителстват“.

„Това е неговата философия - съвместното съжителство. Това ми е много близко като философия“, обясни Кючюк.

Той не приема санкциите от Китай нито като наказание, нито като признание. „Знам, че ЕС и Китай трябва да задълбочат своите отношения. Но също толкова добре знам, че човешките права са неотменима част от това“.

Вижте също Илхам Тохти, бащата, който разкри на света страданията на уйгурите