"За да не ѝ легнем болни на главата". Как ваксинацията тръгна пак въпреки страховете

Пунктът за ваксинация в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Понеделник сутрин. Щом минете бариерата до болницата "Св. Иван Рилски" в София, веднага се вижда двуетажната временна постройка, на която викат "фургона с ваксините". Трима души чакат на опашка за AstraZeneca.

Жена с тъмно яке се чуди как съвсем да потъне в качулката на якето си, за да не усеща снега. Мъжът до нея изглежда по-дружелюбен към студа, но това може да се дължи и на очакването, че скоро му идва редът.

Третият от опашката тъкмо е повикан вътре на топло, за да му поставят ваксината срещу COVID-19.

Другите двама са Милен и Гинка. По-рано в същия ден са се ваксинирали двама техни приятели и мъжът на дъщеря им.

„Останахме ние двамата“, казва с усмивка Милен. Разказва как се е озовал точно пред този бял фургон и точно сега.

"Пробвахме си късмета"

Милен и Гинка са се записали в електронния регистър, който работи от няколко седмици. След временното спиране на имунизациите с ваксината на AstraZeneca часовете им са отишли чак за 4 април и са решили да си пробват късмета по-рано.

„Снощи се обадихме и тук, и в „Пирогов“. И на двете места ни поканиха“, казва 53-годишният Милен.

В петък, 19 март, бяха подновени имунизациите с AstraZeneca.

Няколко минути по-късно той и Гинка са вече двама от над 300 души, ваксинирани в пункта на болница „Св. Иван Рилски“. Това става възможно, след като в петък, 19 март, бяха подновени имунизациите с AstraZeneca.

Последните два флакона с по 10 дози са на масата в кабинета – единият е вече празен, а в другия течността е наполовина. Когато и той свърши, имунизациите в пункта спират до следващата доставка.

В кабинета идват да се ваксинират хората, които са се записали в електронния регистър и имат часове. Идват и хора, които са си загубили часовете заради временното спиране на употребата на AstraZeneca между 13 и 19 март. Именно тази ваксина се използва в пунктовете за ваксинация и при личните лекари.

AstraZeneca и страховете

Използването на медикамента беше спряно заради съмнения, че имунизацията с него може да причинява тромбози. Редица държави спряха да го използват докато приключи разследването на европейския лекарствен регулатор. Миналата седмица резултатите от проверката бяха съобщени. Според Европейската агенция по лекарствата имунизирането с AstraZeneca не води до повишен риск от тромбози и ваксината е безопасна и ефективна.

Въпреки това доверието в тази ваксина в най-големите европейски държави – Германия, Франция, Испания и Италия – е ниско, сочи допитване, проведено миналата седмица от британската компания за проучване на обществените нагласи YouGov.

В България повод за спирането на ваксинациите стана смъртен случай на жена с хронични сърдечни заболявания, която по-рано е получила доза от ваксината. Разследването не показа връзка между смъртта и имунизацията.

"Отговорността е над страха"

Тези случаи не са разколебали Милен да се ваксинира точно с този препарат. Станало е точно обратното: „Даже си помислихме, че най-вероятно хората ще се разочароват [от тази ваксина] и затова ние ще успеем по-рано, което и става в момента“, казва той.

Гинка обаче не крие, че през съзнанието ѝ минават всякакви сценарии.

Ужасно ме е страх. Но нямам избор.

„Дали ни е страх? Страх ни е. Дали си мисля, че може да не съм жива след 7 дни? Мисля си. Страх ме е, ужасно ме е страх. Но нямам избор. Отговорността е над страха в случая“, казва тя донякъде на шега, донякъде сериозно.

Бързо се изяснява какво значи, че „нямат избор“: дъщеря им е бременна и отговорността им към нея и към сина им са водещи за тях.

„Ако не се ваксинираме, можем да пренесем нещо. Можем да ѝ легнем болни на главата като роди след един месец. Затова сме тук. Заради отговорността към децата“, казва Гинка. Добавя, че нейни познати вече са се ваксинирали и се чувстват добре и очаква и при нея и близките ѝ всичко да е наред.

В белия фургон

За 40 минути близо десет души минават през кабинета за ваксинация. Опашки няма, но желаещи не липсват, казва д-р Жекова, която заедно с медицинската сестра Петкова ваксинира желаещите в понеделник сутринта.

Вътре е топло, с три стола за пациентите и с маса, на която се попълва декларация за информирано съгласие за поставянето на ваксина. Всеки остава под надзор няколко минути след ваксинирането. През това време не се вика друг пациент и лекарката може да отдели няколко минути за разговор.

Часовете са тотално запълнени до април.

„За нашия ваксинационен център часовете са тотално запълнени до април“, казва д-р Жекова. Тя е специализантка по ревматология в болницата и подобно на свои колеги от други специалности участва във ваксинирането.

По думите ѝ през последните дни пред фургона идват три групи хора - такива, които имат записан час, такива, които са били връщани през дните, когато ваксинацията с AstraZeneca беше спряна, както и такива които просто идват да проверят може ли да се ваксинират.

„Когато имаме ваксини, ги ваксинираме. Не връщаме никого“, казва тя, докато последните имунизирани хора си тръгват за вкъщи. Милен и Гинка също. Навън вече вали от часове, на парцали.

"Предпочитам друга ваксина"

Има и желаещи да се ваксинират, които са си избрали друг медикамент и предпочитат да изчакат него, вместо наличната AstraZeneca, казва д-р Жекова.

Малко след 10 часа пред пункта на „Св. Иван Рилски“ идва жена с точно такава нагласа. Тя застава на опашката, но след като разбира, че ваксинацията е само с AstraZeneca, решава да си тръгне.

„Просто предпочитам да изчакам Pfizer“, казва тя.

Според д-р Жекова повечето желаещи да се имунизират с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna изпускат часовете си, защото тези ваксини още не са налични в пунктовете за масова ваксинация. А много от тези, които са се записали за тях, не са склонни да бъдат имунизирани с AstraZeneca.

„Тези, които са се записали за AstraZeneca, не се отказват“, казва д-р Жекова. Не може да прецени дали има отлив заради случая със спирането на ваксината, защото желаещи да се ваксинират с нея не липсват. „Вероятно тези, които се притесняват, просто не идват. Не ги срещам тук.“

„Има хора, които са искали друга ваксина, но сега са склонни да бъдат ваксинирани с тази“, добавя д-р Жекова. Разговорът ни приключва, преди да влезе нов пациент.

Веднага щом разбрах, че има одобрена ваксина, реших да се ваксинирам.

Навън реда си чака 73-годишната Тинка, която казва, че важното за нея е да бъде ваксинирана, без значение с каква ваксина.

„Още веднага като разбрах, че има одобрена ваксина в България, реших да се ваксинирам“, казва тя.

Илия, който е на 31 години, също е искал да се ваксинира възможно най-скоро. Записал се е в електронния регистър, но часът му е преместен напред и затова решава да си пробва късмета и без записан час. Десетина минути след като идва, вече е ваксиниран.

„От един месец се опитвам да се ваксинирам и съм доволен, че вече успях“, казва той.

Вижте също Как работят? Какви са разликите? Кои са готови и кои очакваме? Всичко за ваксините срещу COVID-19